Documentaire

The Only Son

Ontroerend en bijzonder waardevol document

Als enige zoon uit een Tibetaans gezin wordt er veel van Pema verwacht. Nu zijn ouders hulpbehoevend worden, willen ze dat hij voor hen gaat zorgen en met een meisje uit de buurt trouwt. Het probleem: Pema is niet opgegroeid in het bergdorpje van zijn ouders, maar in een kindertehuis in Kathmandu. En daar is hij gaan dromen van een andere, vrije toekomst.

Samen met een zus die bij adoptieouders in Nederland is grootgebracht, onderneemt Pema een reis naar zijn ouders in Karang. Het dorp, op 4.500 meter hoogte in de Himalaya, is alleen te bereiken na een tiendaagse wandeltocht.

Documentairemaakster Simonka de Jong ging mee. Dat levert een ontroerende film op. De enorme druk die Pema's ouders op hem leggen, voelt als emotionele chantage. Tegelijk is het begrijpelijk dat zij hun stukje land, dat al generaties in de familie zit en hun tradities in ere willen houden. De vorm van de documentaire, met een uitputtende voice-over, is iets te degelijk. Maar de fraaie beelden van het Nepalese landschap, de openhartigheid van de hoofdpersonen en het knallende generatieconflict maken The Only Son tot een bijzonder waardevol document.

Meer over