Film

The Mitchells vs. The Machines waarschuwt voor technologie zónder de voordelen onder het tapijt te schuiven ★★★★☆

Op zijn beste momenten is deze animatiefilm zelf een dolgedraaid besturingssysteem.

The Mitchells vs. The Machines  Beeld
The Mitchells vs. The Machines

Mensen zijn te intelligent om zich te laten knechten door een stel kwaadaardige robots, toch? The Mitchells vs. The Machines heeft maar een korte scène nodig om een robotapocalyps volstrekt aannemelijk te maken. Er hoeft alleen maar een kwade genius wereldwijd de wifi uit te zetten en iedereen staat elkaar vrijwel direct naar het leven. Daarna steekt die genius, als een soort rattenvanger van Hamelen, in de chaos een bordje op met ‘gratis internet’, en de zogenaamd superieure wezens storten zich en masse in zijn val. Zeg maar dag met je handje tegen de mensheid.

De apocalypsscène is een van de vele geestige momenten in deze animatiefilm. En met bovenstaande is nog steeds weinig verklapt – je moet het zíén, die overdaad aan grapjes en verwijzingen die met veel plezier in het frame zijn gepropt. Op zijn beste momenten is The Mitchells vs. The Machines zelf een hyperactief, dolgedraaid besturingssysteem.

Het knappe is dat de emotionele kern van de film niet verloren gaat in deze visuele overdaad. Een familie wordt namelijk níét gekidnapt door de doorgedraaide machines: de Mitchells, een leuk stelletje individualistische weirdo’s, dat de afgelopen jaren te weinig tijd en aandacht aan elkaar heeft besteed. Het is plots aan hen om de wereld te redden en tegelijkertijd naar elkaar toe te groeien tijdens een knotsgekke roadtrip. Vooral tienerdochter Katie en haar vader moeten hun best doen om elkaar een beetje beter te begrijpen.

Elkaar, ja. The Mitchells vs. The Machines biedt een fraaie boodschap voor zowel volwassenen als kinderen: soms moet je even je best doen om je te verplaatsen in een ander, in plaats van alleen maar vanuit jezelf te denken. Daarbij knipoogt regisseur Michael Rianda even vrolijk en inventief naar cinema als naar de hyperactieve beeldtaal van internet. De film waarschuwt grappend voor technologie, zonder ook maar een moment de voordelen onder het tapijt te schuiven. Een verfrissende film is het, die ook technologiehaters en -liefhebbers tot elkaar brengt.

The Mitchells vs. The Machines

Animatiefilm

★★★★☆

Regie Michael Rianda

109 min., te zien op Netflix

Meer over