seriethe investigation

The Investigation vindt het genre true crime opnieuw uit: spanning zonder sensatie ★★★★★

De serie gaat over de moord op de Zweedse journalist Kim Wall. De dader blijft buiten beeld, zelfs zijn naam wordt niet genoemd.

Vanaf links: Søren Malling,  ​​Pernilla August en Rolf Lassgård in The Investigation. Beeld HBO
Vanaf links: Søren Malling, ​​Pernilla August en Rolf Lassgård in The Investigation.Beeld HBO

De zaak van de Zweedse journalist Kim Wall, vermoord aan boord van een onderzeeboot door een doorgedraaide Deense uitvinder met perverse fantasieën, hield de Scandinavische (en internationale) pers in 2017 maanden bezig. Wall (30) was een journalist met veel internationale ervaring die voor een verhaal een tocht ging maken met een excentrieke figuur die zelf een duikboot had gebouwd. Ze kwam nooit meer terug en de uitvinder in kwestie, die al snel werd gearresteerd, veranderde zijn verhaal over haar lot voortdurend. En zelfs toen haar in stukken gezaagde lijk werd teruggevonden was het onderzoeksteam nog maanden bezig om te achterhalen wat er precies was gebeurd. Uiteindelijk werd vastgesteld dat het hier moord met voorbedachten rade trof.

De zesdelige Deense serie The Investigation van Tobias Lindholm (scenarist van onder meer de bekroonde film Jagten (2012) en de Oscarwinnende film Another Round (2020)) is een nauwgezette reconstructie van dat politieonderzoek, en ook een impliciet commentaar op het hele true crime-genre, dat vaak zwaar leunt op de exegese van het daderprofiel, waarbij het slachtoffer niet meer lijkt dan een voetnoot.

Lindholm, zoals hij eerder in de Volkskrant uitlegde, heeft de dader in The Investigation buiten beeld gehouden. Zijn naam wordt zelfs niet genoemd. Centraal staat de leider van het politieonderzoek, een zwaarmoedige man, met veel gevoel gespeeld door Søren Malling. Zijn tegenspeler is de aanklager (Pilou Asbaek), die af en toe bij het team binnenvalt om het bewijsmateriaal te duiden. Weinig doorbraken en aha-momenten hier; veel millimeterwerk en procedurele frustraties. En een fysieke zoektocht naar gruwelijk bewijsmateriaal in een eindeloze plas water; een speld in een hooiberg is er niets bij. Na zes afleveringen weet je van alles over hoe geurmoleculen zich in open water gedragen. En wat de rechten van een verdachte zijn voor het Deens gerecht.

Een ander perspectief wordt verschaft door de ouders van het slachtoffer (Pernilla August en Rolf Lassgard) die aan de zijlijn moeten toezien hoe de Scandinavische pers elke theorie breed uitmeet, ook die waarin hun dochter de schuld van haar eigen ondergang krijgt.

The Investigation is een geweldig gemaakte en geacteerde serie. De extreem-realistische benadering van het recherchewerk levert een heel ander type spanning op dan bij andere waargebeurde misdaden die door de gehaktmolen van de serie-industrie gaan. Het is de hoofdinspecteur die eerst iedereen (inclusief zijn eigen familie) tot wanhoop drijft, maar een steeds trouwere posse om zich heen verzamelt. In de loop van het uitputtende onderzoek groeit het geloof, niet alleen in de zaak, maar in de gerechtigheid zelf. En hoewel we diep in de krochten van een perverse misdadige ziel afdalen, zitten de onderzoekers toch vooral onder een systeemplafond naar een whiteboard te staren. The Investigation is ook, en heel gericht, een soort anti-Seven (en alle misdaadfilms die daarop volgden).

In de lange traditie van gemankeerde Scandinavische speurders is Malling overtuigend, ontroerend zelfs, als de man die gevangen zit in zijn eigen dossiers. En zich misschien wel makkelijker verhoudt tot de familie van het slachtoffer dan die van hem zelf.

The Investigation

★★★★★

Misdaad

Regie en scenario Tobias Lindholm, met Søren Malling, Pilou Asbaek, Pernilla August

Te zien op NPO Plus

Meer over