The Independent neemt in stijl afscheid van papier

'Onthuld: Britse connectie betrokken bij complot om Saoedische koning te vermoorden'. In stijl, met een primeur, heeft de papieren krant The Independent zaterdag afscheid genomen van het Britse medialandschap.

Patrick van IJzendoorn
Vrouw slaat de laatste papieren editie van The Independent open. Beeld anp
Vrouw slaat de laatste papieren editie van The Independent open.Beeld anp

'STOP PRESS, stond in bloedrode letters op de voorpagina. Na dertig jaar - en 9.193 edities - hield het enige ècht onafhankelijke dagblad het voor gezien, en stopten de persen inderdaad, voorgoed. Er viel niet langer op te boksen tegen de gevestigde orde van 'Fleet Street', zelfs niet met een zoon van een Russische oligarch als eigenaar.

Afgelopen week had The Indy nog een keer bewezen waarom het de meest originele krant van het land was. Een dag na de Brusselse aanslagen openden alle kranten met een grote foto van de drie terroristen die de trolleys voortduwen op Zaventem, in het geval van The Times met de voorspelbare kop 'Bloedbad in Brussel'. The Independent deed het anders: een foto van Brusselaars die door een donkere metrotunnel lopen, onder de kop 'Darkness in the heart of Europe', een verwijzing naar Joseph Conrads beroemde reis naar Belgisch Congo Heart of Darkness.

Dat was het doel van de drie vrijzinnige Daily Telegraph-journalisten die de krant in 1986 lanceerden: een intelligente, verlichte en niet-partijgebonden krant met een vrije vogel, een adelaar, als logo. Het was geen toeval dat de krant in de hoogtijdagen van het thatcherisme ontstond. Onder Thatchers regime, waarmee de oprichters overigens weinig affiniteit hadden, was het makkelijker geworden om een bedrijf op te richten. Om die reden werd Thatcher schertsend beschouwd als 'de vierde oprichter'. Tot 1993 werd er winst gemaakt, daarna niet meer.

Fijngemalen door concurrenten

De krant wist indrukwekkende namen aan zich te binden, met Andrew Marr in Westminster, Robert Fisk in oorlogsgebieden en Bill Bryson reizend door vreedzame oorden. De column van Helen Fielding over een jonge Londense alleenstaande dertiger - een typische Indy-lezeres - groeide uit tot de kaskraker Bridget Jones' Diary. 'We durfden anders te zijn', blikte sportchef Ian Herbert terug, 'en dat kon omdat we klein waren. Het is typerend dat zelf onze titel werd afgekort tot een verkleinwoord. Altijd klein.'

Net als de Liberaal-Democraten, die ook een vogel als logo hebben, zou The Indy uiteindelijk worden fijngemalen door de concurrenten. De krant leed onder de prijzenoorlog van Rupert Murdoch en onder spot vanuit de Guardian-hoek. Herbert: 'Wat een ironie dat juist The Guardian, tijdens onze laatste uren, blunderde door een foto van Rob Rensenbrink in plaats van Johan Cruijff te plaatsen.'

Digitaal

De krant gaat digitaal verder: 25 redacteuren kunnen aanblijven als internetredacteur, 90 redacteuren verliezen hun baan. De krant koestert hoge verwachtingen van de overstap, die 9.700 bomen per jaar scheelt. De digitalisering zal wennen zijn, bijvoorbeeld voor Charles Oglethorpe, een van de lezers die afscheid nam in de souvenireditie: 'Kunt u me alstublieft helpen met een ander excuus om 's ochtends de deur uit te gaan om uw krant en een kop koffie te bemachtigen, het nieuws door te nemen en het kruiswoordraadsel te doen?' Penny King wees op de dingen die je niet kunt doen met een iPad: 'Waarop zet ik tijdens het schilderen een pot verf neer? En waarmee maak ik mijn ramen schoon?' Van dat soort krantenlezers waren er dus te weinig.

Meer over