The Gringo is flauw, slaapverwekkend en nodeloos ingewikkeld

David Oyelowo is erg goed als Harold, de achter de feiten aan sjokkende sul die vervolgens bijna per ongeluk zijn belagers omlegt. De filmmakers hadden veel kunnen leren van Oyelowo: de rest is flauw en nodeloos ingewikkeld.

Kevin Toma
Charlize Theron in The Gringo. Beeld
Charlize Theron in The Gringo.Beeld

Een pillenfabriek in Mexico. Klinkt verdacht en dat is het ook, in de zwarte actiekomedie The Gringo. Op het eerste gezicht lijkt er weinig aan de hand: in de fabriek, onderdeel van een in Chicago gevestigd concern, worden keurig legale, medicinale marihuanapillen gedraaid. Met dat medicijn willen bazen Elaine Markinson (Charlize Theron) en Richard Rusk (Joel Edgerton) de Amerikaanse markt veroveren.

Maar er steekt meer achter: Elaine en Richard verdienen stiekem bij door chemicaliën te verkopen aan een drugskartel. Ze laten sloofje Harold Soyinka (David Oyelowo) als bedrijfsvertegenwoordiger naar Mexico afreizen om - ja, waarom eigenlijk?

The Gringo (**), actiekomedie
Regie: Nash Edgerton.
Met: Joel Edgerton, Charlize Theron, David Oyelowo, Harry Treadaway, Amanda Seyfried, Sharlto Copley, Carlos Corona.
111 min., in 60 zalen.

The Gringo is volgestouwd met dekmantels en intriges. Harold, een naïeve Nigeriaanse immigrant die niets weet van de banden met het drugskartel, staat in Mexico eigenlijk alleen maar in de weg. Dan ontdekt hij dat Elaine en Richard hem willen ontslaan. Bovendien dumpt zijn geldverslindende echtgenote (Thandie Newton) hem.

Uit wraak zet Harold zijn eigen ontvoering door drugscriminelen in scène, niet beseffend dat het kartel daadwerkelijk achter hem aanzit. In plaats van ook nog eens uit te leggen hoe dát zit, constateren we liever dat regisseur Nash Edgerton en scenaristen Anthony Tambakis en Matthew Stone de boel graag nodeloos ingewikkeld maken, motieven onduidelijk houden of verhaallijnen dood laten lopen. Wat hebben bijvoorbeeld die kleine drugssmokkelaar (Harry Treadaway) en zijn onwetende liefje (Amanda Seyfried) precies in het verhaal te zoeken? En dan is er ook nog een rol voor Richards broer Mitch (Sharlto Copley).

Nash Edgerton, de oudere broer van hoofdrolspeler Joel Edgerton, krijgt zijn tweede speelfilm in elk geval niet fatsoenlijk bij elkaar gesprokkeld. Als The Gringo nou flair had gehad of echt grappig was geweest, zou de stroperige plot minder bezwaarlijk zijn geweest. In plaats daarvan komt The Gringo met de zoveelste clichématige sadistische crimineel (Carlos Corona) die zijn plompverloren gebrachte gruweldaden inleidt met eindeloos geouwehoer over popmuziek (wee degene die het verkeerde Beatles-album prefereert), en verleidt Elaine potentiële klanten door hun een diepe blik in haar decolleté te gunnen. Flauw en slaapverwekkend, allemaal.

Gelukkig is Oyelowo (Selma, The Help) erg goed als Harold. Hij serveert zijn personage overtuigend als een achter de feiten aan sjokkende sul die steeds paniekerig uit zijn ogen kijkt, ten hemel schreit als hij het niet meer weet en vervolgens bijna per ongeluk zijn belagers omlegt. Een treffende mix van slapstick en vertwijfeling, waar de hele film veel van had kunnen leren.

Meer over