Review

The Grand Tour is zo plat als de Mojave-woestijn

Het begin van The Grand Tour druipt van de symboliek. Een humeurige Jeremy Clarkson laat het verregende Londen achter zich, stapt zonder ruzie te maken op het vliegtuig naar Los Angeles en rijdt aldaar met een Mustang de woestijn van Californië in, waar hij tot zijn vreugde wordt herenigd met James May en Richard Hammond. Begeleid door de klanken van I Can See Clearly Now en een konvooi van voertuigen rijden de drie automusketiers naar een woestijntent. Bevrijd van de ketenen van BBC, is de boodschap van de Heilige Drie-eenheid, de titel van de eerste aflevering.

De drie presentatoren Richard Hammond, James May and Jeremy Clarkson van The Grand Tour. Beeld AFP
De drie presentatoren Richard Hammond, James May and Jeremy Clarkson van The Grand Tour.Beeld AFP

Lang was uitgekeken naar de eerste grote show van Amazon Prime, zeker nu BBC's eigen vervolg op Top Gear onder leiding van Chris Evans is geslacht door fans en critici. De drie hebben het vertrek bij de publieke omroep, noodzakelijk geacht nadat Clarkson een lid van een productieteam tijdens een culinair geschil het ziekenhuis in had geslagen, aangegrepen om de wereld te veroveren, de droom van het Verenigd Koninkrijk post-Brexit. De tent zal de komende drie jaar, 36 episoden in totaal, elke keer in een ander land worden opgezet.

In de woorden van Clarkson: 'We gaan door de wereld trekken, net als zigeuners, behalve dan dat onze auto's verzekerd zijn.' Het zijn dit soort politieke-incorrecte terzijde waar de traditionele achterban van houdt. En de BBC niet. De drie vrienden plagen elkaar en het Amerikaanse tentpubliek, dat te horen kreeg dat een pook in fatsoenlijk Engels geen 'stick' is maar 'gear handle'. Een bekende gast, favoriet onderdeel van Top Gear, ontbreekt. Elke gast komt op weg naar de rent om het leven. Meer slapstick dan Britse humor.

BBC-juristen hebben de opnamen nauwgezet gevolgd, om er zeker van te zijn dat niets uit 'Top Gear' zou worden gestolen. Ter compensatie zullen de stunts sensationeler zijn dan ooit. De komende weken komen er superjachten voorbij, helikopters, ontploffingen en schietpartijen. In de eerste episode stonden drie heilige hyperauto's centraal: de McLaren P1, de Porsche 918 en LaFerrari. Er waren eindeloze races, in de Algarve. Leukste deel: racen op het gevaarlijkste testcircuit ter wereld, een baan in Engeland met overstekende herten en fazanten. Een baan ook in de vorm van het Ebolavirus.

De charme van de oude Top Gear ontbreekt: de tochten naar de Noordpool of over de dodenweg in Bolivia, Helen Mirren scheurend in de redelijk geprijsde Lacetti en de mysterieuze Stig. Het is minder Brits geworden en meer Amerikaans. Waar Top Gear patent op de inhoud heeft, maar geen goede presentatoren, daar is The Grand Tour inhoudelijk zo plat als de Mojave-woestijn, maar beschikt het over de best denkbare presentatoren. Het belangrijkste, evenwel, is dat de drie herenigd zijn. De Heilige Drie-eenheid is belangrijker dan de Ferrari's.

Meer over