FilmrecensieThe Forty-Year-Old Version

The Forty-Year-Old Version, over een vrouw van 40 die rapper wordt, trekt zich niets aan van verwachtingen ★★★★☆

Radha Blank in The Forty-Year-Old-Version. Beeld
Radha Blank in The Forty-Year-Old-Version.

Een mislukte toneelschrijver besluit rond haar 40ste haar carrière om te gooien en rapper te worden. Beschrijf het geestige idee achter Netflix-film The Forty-Year-Old Version in één zin en je ziet de midlifecrisiskomedie meteen al voor je. Maar debuterend regisseur Radha Blank (44) schotelt iets compleet anders voor.

Het lijkt aanvankelijk wél de voorspelbare kant op te gaan. Blank portretteert de ooit veelbelovende ‘Radha Blank’ die nu, lurkend aan dieetsmoothies, veroordeeld is om les te geven aan een stel theaterleerlingen die een stuk over sperma willen maken. Haar eigen ideeën kwamen nooit van de grond: als gekleurde vrouw is ze weliswaar ‘hot’, maar wat de witte theaterwereld van haar wil, is ‘armoedeporno’ en zij weigert dat te schrijven. Haar frustratie verpakt ze in raps, als ‘RadhaMUSprime’, tot verbijstering van haar beste vriend en manager Archie.

Geschoten in zwart-wit is The Forty-Year-Old Version een grotestadsfilm, verwijzend naar het werk van Spike Lee, Woody Allen en John Cassavetes. De titel refereert aan The 40 Year Old Virgin, het filmdebuut van regisseur Judd Apatow, die gespecialiseerd is in de kolderieke worstelingen van witte mannen. Kijk, lijkt Blank te zeggen, waarom zou je niet zó’n soort verhaal kunnen vertellen over een volslanke zwarte vrouw in een klein appartementje in New York. Daarbij drijft ze heerlijk de spot met het diversiteitsdenken in de witte culturele wereld en beschouwt ze het onafhankelijke black theater even geestig.

Blank speelt zelf de hoofdrol van het personage met haar naam, in een film die ze schreef en regisseerde. Het appartement in de film is haar appartement; haar broer speelt haar broer; ze toont de kunst van haar moeder en laat haar vaders muziek horen. De echte Blank, die op filmfestival Sundance de regieprijs won, was als toneelschrijver wel succesvoller dan haar fictieve evenknie, maar moest jarenlang leuren met het script voor deze film.

Radha’s frustraties mogen dan smakelijk worden opgediend en nergens zuur worden, ze zijn ook doorvoeld. En zoals de film-Blank haar eigen weg moet zien te vinden, zo trekt ook The Forty-Year-Old Version zich niets aan van verwachtingen. De komedie komt op een zijspoor als de film een teder liefdesverhaal wordt. Een verhaal over rouw dringt zich plots op. Soms meandert het script – minutenlang laat Blank een rapbattle zien bijvoorbeeld.

Het is een authentieke film, gemaakt door iemand die geen compromissen meer wil sluiten. Dat is fijn verfrissend. Eigenzinnig claimt Blank het recht om te doen wat ze wil. Gelijk heeft ze.

Komedie

★★★★☆

Vier sterren

The Forty-Year-Old Version

Regie Radha Blank

Met Radha Blank, Peter Y. Kim, Jacob Ming-Trent, Reed Birney

116 min., te zien op Netflix

Meer over