NieuwsEuropean Film awards

The Favourite wint acht European Film Awards

De Duitse regisseur Werner Herzog won een Lifetime Achievement Award.

Redactie
Werner Herzog tijdens de uitreiking van de European Film Awards. Beeld Getty
Werner Herzog tijdens de uitreiking van de European Film Awards.Beeld Getty

De film The Favourite van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos is zaterdag uitgeroepen tot beste Europese film van het jaar. Dit heeft de jury van de European Film Awards zaterdag in Berlijn bekendgemaakt.

The Favourite is een Iers-Brits-Amerikaans kostuumdrama uit 2018. De hoofdrollen worden vertolkt door Olivia Colman, Emma Stone en Rachel Weisz. De film speelt zich af in de 18de eeuw. Centraal staat de relatie tussen koningin Anne (Colman) en haar vertrouweling, adviseur en geliefde Sarah Churchill, de hertogin van Marlborough (Weisz). Hun leven en verstandhouding verandert voorgoed door de komst van Sarahs jongere nicht Abigail.

Colman won in Berlijn de Europese Filmprijs voor beste actrice; Lanthimos kreeg de prijs voor beste regisseur. Verder kreeg de film nog de prijzen voor beste cinematografie, montage, kostuums en make-up. De satire werd ook uitgeroepen tot beste komedie van het jaar.

De Nederlands-Spaanse co-productie Buñuel in the Labyrinth of the Turtles, geregisseerd door Salvador Simó, kreeg de prijs voor beste animatiefilm. De film gaat over de schilder Salvador Dalí en Luis Buñuel die een documentaire maken over de armste gebieden van Spanje.

De oorlogsdocumentaire For Sama, publieksfavoriet op het International Documentaire Filmfestival Amsterdam, kreeg de prijs voor beste documentaire. Antonio Banderas werd verkozen tot beste Europese acteur voor zijn rol in Pain and Glory. Ook ging er een speciale oeuvreprijs naar de Duitse regisseur Werner Herzog.

De European Film Awards worden jaarlijks uitgereikt, afwisselend in Berlijn of een andere Europese plaats. Volgend jaar worden de prijzen in de IJslandse hoofdstad Reykjavik uitgereikt.

Meer over