PodcastrecensieThe Ezra Klein Show

The Ezra Klein Show neemt alle tijd voor een goed gesprek ★★★★☆

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er welke week een. Vandaag: The Ezra Klein Show.

null Beeld

The New York Times is het Real Madrid – of de Premier League, zo u wilt – van de Amerikaanse podcastwereld. In hoog tempo kopen ze bekende podcastmakers op, die aan de snel groeiende podcastafdeling worden toegevoegd, waar ze The Daily met zijn miljoenen dagelijkse luisteraars al als vlaggeschip hebben.

Eerder namen ze Serial Productions over, producent van de populaire gelijknamige verhalende podcastseries, Kara Swisher (van technologiesite Recode) vertrok naar de krant voor haar eigen podcast en nu heeft ook Ezra Klein, mede-oprichter van digitale nieuwssite Vox en gastheer van The Ezra Klein Show, aangekondigd dat hij naar The New York Times gaat. Klein gaat bijdragen leveren voor de opinieredactie en gaat een voorlopig nog titelloze interviewpodcast maken – grote kans dat zijn naam in die titel gaat figureren.

Het is niet alleen de tomeloze ambitie van de grootste krant in de wereld die de grote namen trekt, maar het is ook een teken dat veel relatief nieuwe digitale nieuwsmerken, die het alleen moeten hebben van advertenties, in deze moeilijke tijd niet de middelen hebben hun bekendste spelers vast te houden.

Op zoek naar meer? De Volkskrant tipt welke podcasts de moeite waard zijn (en welke niet)

Ezra Klein mag dan pas 36 zijn, hij is al een echte veteraan van de Amerikaanse journalistiek. In ongeveer elk genre, als blogger, columnist en podcastmaker, houdt hij zich bezig met Amerikaanse politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, waar hij net zo makkelijk met politici, journalisten en schrijvers als met kunstenaars over praat. Misschien heeft hij dat vanuit huis meegekregen, met een vader die hoogleraar wiskunde en een moeder die kunstenaar is.

Dit jaar verscheen ook het eerste boek van zijn hand: Why We’re Polarized. En het is duidelijk dat hij niet in een van de valkuilen wil vallen die hij in het boek schetst. Hij omringt zich niet met mensen met wie hij het op voorhand al eens is, maar probeert altijd alle argumenten te horen, ook van mensen die zich op een andere plek in het politieke spectrum bevinden.

The Ezra Klein Show biedt, tweemaal per week, een goed gesprek, waar alle tijd voor wordt genomen: anderhalf uur is geen uitzondering. En nee, het is niet allemaal even interessant, want de Nederlandse luisteraar hoeft echt niet alle details van de Amerikaanse gezondheidszorg te horen, maar het gaat net zo vaak over het inschatten van persoonlijke risico’s tijdens een pandemie, over vrijheid van meningsuiting (met Hannah Gadsby) of over het universele basisinkomen (met onze Rutger Bregman, vriend van de show).

En nu Klein vader is geworden lijkt het wel of hij wat minder technocratisch en polemisch en wat meer empathisch is geworden. Luister naar het gesprek van deze week met arts Vivek Murthy over de moderne epidemie van eenzaamheid. Een remedie: oortjes in en naar de gesprekken van Klein luisteren.

The Ezra Klein Show

Journalistiek

★★★★☆

Met Ezra Klein, geproduceerd door Vox

Meer over