Actie / Thriller / Misdaad

The Expendables 2

Stallone gaf de regie ditmaal aan Simon West (Con Air), die de potpourri van spierbundels prima bij elkaar houdt

Berend Jan Bockting

'Ik hoorde dat je bent gebeten door een cobra', zegt Sylvester Stallone tegen Chuck Norris, nadat die hem zojuist uit het niets als een bovenmenselijke supercommando uit een hachelijke situatie heeft gered.

'Klopt', zegt Norris. 'Na vijf dagen van ondraaglijke pijn' - veelbetekenende blik - 'stierf de cobra.'

Net als The Expendables is dit onvermijdelijke vervolg op zijn best wanneer de hoofdrolspelers lekker vet knipogen naar de cultstatus die ze na hun hoogtijdagen in de jaren tachtig hebben opgebouwd, hoe schaars die momenten ook zijn.

Als een fantasierijk puberjongetje kreeg Sylvester Stallone twee jaar geleden het idee om een handvol gewezen actiehelden, van Arnold Schwarzenegger tot Dolph Lundgren, als een huurlingenleger in één film te verenigen. Het deerde niet dat het plannetje weinig verder kwam dan een voorspelbare invuloefening - dankzij de voorpretformule trok de film toch volle zalen.

Het vervolg gaat verder op de ingeslagen weg. Beste vondst: Jean-Claude Van Damme mag optreden als boef Vilain, die op het punt staat om een lading plutonium te verkopen aan de hoogste bieder op de Kaukasus.

Stallone gaf de regie ditmaal aan Simon West (Con Air), die de potpourri van spierbundels prima bij elkaar houdt. Maar dit bedoelde feestje voor actiefilmnostalgici is opnieuw veel minder dwars en over the top dan het met dit materiaal zou moeten zijn.

undefined

Meer over