NieuwsBooker Prize

The English Patient wint ere-Booker Prize als ‘beste boek van de afgelopen halve eeuw’

Auteur Michael Ondaatje denkt dat de film hierin een grote rol speelde.

Bo Bouilliaert
Ralph Fiennes en Kristin Scott Thomas in de film The English Patient.  Beeld The English Patient
Ralph Fiennes en Kristin Scott Thomas in de film The English Patient.Beeld The English Patient

De Golden Man Booker Prize for Fiction is dit weekeinde in Londen uitgereikt aan The English Patient, de roman uit 1992 van de Canadese auteur Michael Ondaatje. De uitreiking, zondag, vormde het slotstuk van het Man Booker 50 Festival, een literair festival ter ere van de vijftigste verjaardag van de prestigieuze literaire prijs.

De Man Booker Prize for Fiction bekroont sinds 1969 jaarlijks de beste Engelstalige romans gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk. De onderscheiding levert de winnaar niet alleen veel geld (bijna 60 duizend euro), maar ook wereldwijde bekendheid op: alle winnende romans zijn op dit moment nog altijd verkrijgbaar.

Voor de Golden Man Booker Prize for Fiction, een soort ereprijs,stelde de jury een shortlist op van vijf romans die de tand des tijds het beste zouden hebben doorstaan.

Uit de 51 winnaars van de afgelopen halve eeuw selecteerde de vijfkoppige jury de beste winnaars van elk decennium. Zo kwamen naast The English Patient ook In a Free State van V.S. Naipaul uit 1971, Moon Tiger van Penelope Lively uit 1987, Wolf Hall van Hilary Mantel uit 2009 en Lincoln in the Bardo van George Sanders uit 2017 op de shortlist. Het publiek koos hieruit Ondaatjes boek als winnaar.

Michael Ondaatje zelf zegt in een reactie ‘geen seconde’ te geloven dat zijn roman de beste op de lijst was. ‘Ik vermoed en weet beter dan wie dan ook dat The English Patient hier en daar vaag is.’ De auteur looft wijlen Anthony Minghella, de regisseur van de legendarische verfilming uit 1996, met Ralph Fiennes en Kristin Scott Thomas. ‘Ik vermoed dat hij iets te maken heeft met het resultaat van deze stemming’, zegt Ondaatje. The English Patient is de enige roman uit de shortlist die in de bioscoop uitkwam.

Het verhaal van de onbekende soldaat (Fiennes), die zonder naam, nationaliteit of geheugen in een vliegtuigwrak gevonden wordt en in een Italiaans veldhospitaal wordt verzorgd door een verpleegkundige ­(Juliette Binoche), beroerde als romantisch oorlogsdrama vele harten. De film won in 1997 maar liefst negen Oscars, onder meer voor Beste film, Beste regie en Beste vrouwelijke Bijrol (Binoche).

Van de andere romans werd Mantels Wolf Hall verfilmd als miniserie, waarin The Crown-actrice Claire Foy de rol van Anne Boleyn vertolkte.

Michael Ondaatjes nieuwste boek Warlight (2018) bestijgt nu de internationale boekenhitlijsten.

Meer over