Column

The Blue Lagoon moet uit de uitverkoop

Atkins en Shields in The Blue Lagoon. Beeld ANP Kippa
Atkins en Shields in The Blue Lagoon.Beeld ANP Kippa

Wekelijks nemen de cultuurspecialisten van de Volkskrant stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst. Deze week: Bor Beekman.

Vermoedelijk herkent u Christopher Atkins niet, als u de 54-jarige acteur straks tegen het lijf loopt in de omgeving van Utrecht. Maar u zag hem wel, ooit. Atkins was de blakende, blond gekrulde knul met helderblauwe ogen in The Blue Lagoon die in 1980 met Brooke Shields seksueel ontwaakte op een tropisch eiland.

Zij was 14: opdat de topless scènes langs de keuring geraakten, werden Shields' donkere lokken strategisch op haar tepels geplakt. Hij was 18, en de regisseur (Randal Kleiser van Grease) spoorde Atkins aan écht verliefd te worden - want dat zou je zien op doek.

Atkins werd genomineerd voor een Golden Globe als beste ontdekking en speelde sindsdien in zo'n zestig speelfilms die één ding gemeen hebben: u zag ze niet.

Hij deed alles voor zijn carrière, maar die bewoog zich enkel neerwaarts. Hij zei nooit nee. Poseerde naakt in de Playgirl, nam deel aan het tv-programma Confessions of a Teen Idol, gaf acte de présence in een show van Oprah Winfrey met als thema: 'Waar zijn ze nu?'

Wel. Christopher Atkins is in de Utrechtse Jaarbeurs. Voor de allereerste Nederlandse Comic Con, een evenement voor film- en stripfans. Daar, in de officiële 'artist alley', deelt hij 28 en 29 maart tegen betaling handtekeningen uit. 20 euro per stuk. Leg er 5 euro bij en hij gaat ook nog met u op de foto.

Hij is niet de enige: de organisatie vliegt een imposante sliert marginaal beroemde acteurs in. Op Comic Con - onder die naam vinden over de hele wereld evenementen plaats, van Dubai tot New Delhi - viert men het voetvolk van de film- en televisie-industrie. Wie ooit een middagje doorbracht in een monsterpak in Star Wars geldt hier als legende.

Het is makkelijk om daar badinerend over te doen, maar de liefde van de fans is vele malen oprechter dan de adoratie die de échte sterren ten deelt valt, bijvoorbeeld langs de rode loper van het Oscargala. Daar werd die andere pupil van de regisseur van The Blue Lagoon en Grease, John Travolta, vorige week bespot omdat hij zich voor de camera zou hebben opgedrongen aan Scarlett Johansson. De actrice zag zich uit medelijden genoodzaakt deze week een officieel persstatement uit te doen gaan waarin ze verklaarde dat 'er niks vreemds of griezelig is aan John Travolta'.

Niemand hoeft medelijden te hebben met Atkins: hij is eigenaar van een sportwinkel en bezit een patent op een speciaal vishaakje. Maar er wringt wel iets, op de Jaarbeurs in Utrecht. Voor sommige acteurs, zo blijkt op de Comic Con-website, wordt wel 25 of zelfs 35 euro gerekend voor een handtekening. Mogelijk waren die duurder - of in bezit van een inhalige manager.

Verzoek aan de organisatie: doe er bij Atkins een tientje bovenop. Haal The Blue Lagoon uit de uitverkoop.

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Hein Janssen, Rutger Pontzen of Wieteke van Zeil stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst.

Meer over