CD-recensieThe Homesick - The Big Exercise

The Big Exercise is een Sub Pop-debuut waarop The Homesick trots mag zijn ★★★★☆

Menno Pot
null Beeld

Daar is het dan: het eerste Nederlandse album op Sub Pop, het legendarische Amerikaanse label dat ooit Nirvana lanceerde. Mooier nog: The Big Exercise is een Sub Pop-debuut waarop The Homesick uit Dokkum (want over hen gaat het) trots mag zijn.

Het is niet eens zo dat de tien liedjes allemaal briljant zijn (enkele wel, de singles I Celebrate My Fantasy en Kaïn voorop). De triomf van The Homesick zit hem eerder in de speelsheid die het album ademt. De bubbelende bas van Jaap van der Velde, de ongrijpbare ritmiek van Erik Woudwijk, de meanderende galmvocalen en bizarre teksten van Elias Elgersma. Het is één grote vrije oefening.

Deze plaat is gemaakt in de geest van de beste post-punk: weerbarstig, dwars, hoppend van genre naar genre, van referentie naar referentie.

Net op het moment dat je ‘Talking Heads’ wilt roepen, dobber je de geflipte barokke kamerpop van The Small Exercise binnen en slaat diezelfde verwijzing weer nergens op.

Pip Blom op op het Britse Heavenly, Iguana Death Cult op het Amerikaanse Innovative Leisure. En nu dit weer. De Nederlandse indiescene stijgt op. Prachtig. Cluboptredens vanaf 21 februari.

The Homesick

The Big Exercise

Pop

★★★★☆

Sub Pop/Konkurrent

Meer over