The Atco Sessions1969-1972

Dit hebben we gemist

Op de valreep nog een van de mooiste compilaties van het jaar. De Britse zangeres Lulu, die hier nooit veel betekend heeft maar in de jaren zestig in Groot-Brittannië een tv-ster was met een eigen show, wilde in 1969 haar loopbaan een duw geven. Net als landgenote Dusty Springfield trok ze naar het zuiden van de Verenigde Staten om daar met sessiemuzikanten een echte soulplaat op te nemen.
Dit New Routes en de daaropvolgende Melody Fair flopte, ondanks medewerking van haar toenmalig echtgenoot Maurice Gibb van de Bee Gees en de uitmuntende productie van Jerry Wexler, Tom Dowd en Arif Mardin.

Deze grootheden van de Atlantic soulcatalogus hadden bovendien een sublieme band naar de Muscle Shoals studio in Alabama gehaald. Maar het mocht niet baten. De platen raakten snel in de vergetelheid, en pas nu valt op deze prachtig uitgegeven dubbel-cd te horen, wat we gemist hebben.

Uiterst fraai gearrangeerde liedjes gezongen door iemand die het niveau van Dusty Springfield weliswaar niet haalde, maar zich in liedjes als Mr. Bojangles en Swamp Doggs I Don't Care Anymore profileerde als veel meer dan de tienerster waar ze tot dan toe voor werd aangezien.

En wat een gitaargeluid ook, van Eddie Hinton en Duane Allman. De dubbel-cd is alleen als ode aan deze twee veel te vroeg overleden grootheden al geslaagd.

Meer over