Textielbedrijf Ten Cate laat superbod lopen

De Textielgroep Twente is niet de enige geweest die vorig jaar vergeefs heeft geprobeerd het textiel- en kunststofconcerntje Ten Cate over te nemen....

De hoogte van het bod dat de Britten wilden uitbrengen, is wel bekend. Ze wilden voor één aandeel Ten Cate 105 gulden betalen, 50 procent meer dan de beurskoers op dat moment. Maar dat bod is nooit echt uitgebracht. Het is zelfs nooit naar buiten gekomen, totdat Management Scope afgelopen week uitkwam met een pagina's lang verhaal over de soap in en rond de bestuurskamer van het Almelose bedrijf.

De commissarissen houden het aanbod, dat nog met voorwaarden is omkleed, binnenskamers. Juist omdat het om een 'indicatief bod' ging, was de onderneming niet verplicht het aan de aandeelhouders voor te leggen.

Het blad onthult ook dat in 1998 Schuttersveld al plannen had om Ten Cate over te nemen. Jan-Bernard Wolters, directeur van Schuttersveld, was ook commissaris van Ten Cate. Maar Ten Cate omdat Schuttersveld een deel van de activiteiten dan wilde afstoten.

Het blad schildert de hele episode vanaf het moment dat bestuursvoorzitter Schreve in 1998 even 100 miljoen verlies nam en daarmee het eigen vermogen van de onderneming een opdoffer verkocht. Het verhaal gaat over de ambities van Loek de Vries, aanvankelijk divisiedirecteur bij Ten Cate. Hij wilde de uitgeblunderde Schreve opvolgen, maar kreeg een interim boven zich. Dat was Herman Pruntel, een beschermeling van president-commissaris Nelissen.

Mooi is de passage over het uitdelen van opties aan de divisiedirecteuren in december 1997. Bij opening van de envelop constateert Loek de Vries dat het alleen call-opties zijn (die alleen iets waard zijn bij koersstijging van het aandeel). Hij gooit de envelop weer op tafel en bijt Schreve toe: 'Ik hoef ze niet.' De Vries denkt namelijk dat de koers dramatisch in elkaar gaat zakken omdat Schreve Ten Cate in een uitzichtloos avontuur met de productie van denim heeft gestort.

Daarin krijgt hij gelijk.

De Vries is nu bestuursvoorzitter, maar hij hoeft nog steeds geen spijt te hebben van zijn optie-weigering. De koers is nog altijd niet boven het niveau van december 1997 gekomen.

Meer over