TV-recensieHAROON ALI

Terwijl reporters de haat en liefde voor Trump duiden, dubt Grunberg over zijn Amerikaanse paspoort

Haroon Ali Beeld de Volkskrant
Haroon AliBeeld de Volkskrant

Toen vrijdag bekend werd dat president Trump corona heeft, maakten linkse Amerikanen een vreugdedansje. Op Twitter wordt een aanhoudende stroom van memes over karma en gerechtigheid gepost, of eerdere uitspraken waarin Trump het virus bagatelliseerde. Rechtse Amerikanen zijn juist bezorgd en sturen ‘thoughts and prayers’ naar Donald en Melania, die ook is besmet. Tegelijkertijd walgen ze van ‘moreel corrupte’ lefties, omdat die hun president doodwensen. Misschien hebben tegenstanders Trump en zijn entourage wel opzettelijk besmet, is een van de complottheorieën die nu rondgaat. Democraten en republikeinen haten elkaar nog meer dan ze al deden.

Een maand voor de nu al historische verkiezingen zijn alle ogen op Amerika gericht. Ook Nederlandse media laten iedere Amerika-kenner de haat én liefde voor Trump nogmaals duiden. Correspondent Erik Mouthaan doet dit in de sterke Videoland-serie Erik in de Verdeelde Staten. Daarin zien we hoe activisten aan beide uiteinden van het politieke spectrum niet meer willen praten. Niet met tegenstanders, en ook niet met de ‘mainstream media’, waar Mouthaan onder wordt geschaard. Hij blijft doorvragen – zowel bij een Trump-rally in Pennsylvania als een protest tegen Trump in North Carolina – maar in een verdeeld Amerika vertrouwen mensen alleen hun eigen veilige bubbel.

Schrijver Arnon Grunberg in ‘Europeaan in New York’. Beeld VPRO
Schrijver Arnon Grunberg in ‘Europeaan in New York’.Beeld VPRO

Schrijver Arnon Grunberg focust juist op zijn eigen bubbel, het progressieve New York. In aanloop naar de verkiezingen op 3 november maakte Grunberg tien korte videobrieven over zijn fascinatie voor de smeltkroes waar hij al 25 jaar woont en waar iedereen een immigrant is. De serie Europeaan in New York ging zaterdag van start bij de VPRO en ik heb alvast vier afleveringen kunnen bekijken. Terwijl reporters zoals Mouthaan het land intrekken om de grote vragen te beantwoorden, vraagt Grunberg zich af wat het betekent dat hij uitgerekend nu een Amerikaans paspoort krijgt.

Grunberg legt uit dat hij het staatsburgerschap aanvroeg nadat Iraniërs met een green card ineens vogelvrij werden verklaard. Als westerse schrijver kan Grunberg zijn toekomst in de VS wél veiligstellen, maar zelfs dat privilege geeft weinig rust. ‘Ik kon mijn leven eindigen als Amerikaan en daarnaast illegale Nederlander blijven. Het was een toestand die mij aantrok. Pas als ze me niet meer willen hebben, wil ik er echt bij horen.’ Voor Grunberg zegt een paspoort weinig over identiteit. ‘Het is meer zoiets als een lidmaatschapskaart van een tennisvereniging.’

De schrijver praat ook met kennissen over ‘de beloofde stad’. Maar ze zijn zo vrij aan het associëren, dat de aandacht verslapt en ik werd afgeleid door verkeerd gedragen mondkapjes. Ik hoopte ook op inzichten die wat dieper gaan dan: Amerika is veranderd na 9/11. En wat is de essentie van een New Yorker? ‘Iemand die de stad vurig wenst te verlaten, maar toch nooit weggaat.’ Dat geldt toch voor iedere stadsbewoner op aarde?

Ik ben zelf vooral bang dat de VS afstevenen op een burgeroorlog, ongeacht wie er straks wint. Maar daar zullen ze in New York vast weinig van merken.

Interview met Erik Mouthaan
‘Donald Trump heeft met zijn voortdurende aanvallen op de pers zijn publiek gevaccineerd tegen de journalistiek.’

Meer over