tv-recensieJulien Althuisius

Terwijl de hyena’s Wahib en Ahammoud in stukken scheurden, bedachten de talkshows wat ze ermee moesten

null Beeld
Julien Althuisius

De mythe van Icarus kwam woensdag op een schandelijke en pijnlijke manier tot leven, toen acteurs Bilal Wahib (22) en Oussama Ahammoud (20) een minderjarig jochie aanzetten tot het laten zien van zijn piemel tijdens een Instagram Live-sessie. De beelden, gecensureerd maar ook ongecensureerd, verspreidden zich als een bosbrand over sociale media en Whatsappgroepen. Terwijl op Twitter de immer bloeddorstige hyena’s Wahib, Ahammoud en hun carrières gretig aan stukken scheurden en voor het jongetje in kwestie tegelijkertijd de rolstoel werd voorgereden waarin hij in een gesloten inrichting de rest van zijn leven kwijlend tegen een muur kon kijken, hadden de talkshows en actualiteitenprogramma’s de hele dag de tijd om te bedenken wat ze met het onderwerp aan moesten.

Ondertussen beëindigden NPO Zapp en BNNVara de samenwerking met Wahib. Alle afleveringen van het door hem gepresenteerde Teenage Boss werden offline gehaald. RTL schrapte een aflevering van Rooijakkers over de vloer, waarin Wahib woensdagavond centraal zou staan. Wahib’s platenlabel Top Notch maakte bekend alle werkzaamheden per direct neer te leggen.

Bij RTL Boulevard noemde Peter R. de Vries het ‘olie-, oliedom’ en ‘vernederend’, maar ging het volgens hem het wel om een uit de hand gelopen grap en hadden ‘we hier niet te maken met twee stiekeme pedofielen’. Hij adviseerde Bilal meteen naar voren te stappen ‘en vanavond bij een talkshow te gaan zitten’. Die zat die avond niet aan tafel bij Beau van Erven Dorens. Peter R. de Vries wel. Nu pleitte hij er voor dat Bilal en Oussama alsnog die 17.000 euro aan de jongen zouden overmaken. ‘Je kan natuurlijk wel een grote bek hebben als je zegt: zeventien doezoe als je je broek laat zakken, nou betaal het dan maar ook.’

Naast De Vries zat Hajar Akrari, die zelf ook te maken had gehad met online shaming en slachtoffers begeleidt. Ze vreesde voor het zelfbeeld van de jongen, ‘het feit dat iedereen een mening er over gaat hebben en dat jij daarmee moet omgaan.’

Zo geschiedde. Er was bij Op1 natuurlijk ook uitgebreid aandacht voor het voorval, maar hier had de redactie er wijselijk voor gekozen het filmpje zelf niet te laten zien. Er werd wel een ander filmpje getoond, van acteur/schrijver/docent Abbie Chalgoum. Eerder die dag had hij een filmpje op Twitter gezet waarin hij Bilal en Oussama toesprak. Iedereen, zo zei presentator Charles Groenhuijsen, was onder de indruk geweest van Chalgoums filmpje, waarin het pathos tegen de randen van het scherm klotste.

Aan tafel deden ze het nog eens dunnetjes over. Hoe ontzettend ontzettend bekend Bilal en Oussama zijn, hoe verschrikkelijk het was, hoe schadelijk het kan zijn. ‘Als hij straks naar een andere school gaat of werk krijgt’, zei Arda Gerkens, directeur van het Expertisebureau Online Kindermisbruik, ‘hij is altijd de jongen van dit filmpje. Dit gaat nooit meer weg.’ Na afloop schreef Chalgoum op Twitter dat hij zenuwachtig was geweest, geprobeerd had de juiste woorden te vinden en dat hij hoopte dat het jongetje in kwestie dit had meegekregen.

Ik hoop eigenlijk van niet.

De tafel bij Beau, met onder andere Peter R. de Vries en Hajar Akrari Beeld BEAU/RTL
De tafel bij Beau, met onder andere Peter R. de Vries en Hajar AkrariBeeld BEAU/RTL
Meer over