Terugblikken

Een terugblik op deze plek op de laatste Zomergasten moet volgende week maar in de terugblik van de eerstvolgende aflevering van dat VPRO-programma worden vervat, want de dvd-recorder thuis bleek eergisteren al meteen dienst te weigeren en de inmiddels uitgezonden reeks is op uitzendinggemist.nl helaas niet te vinden....

Wim de Jong

Korte terugblik op de afgelopen drie terugblik-tv-dagen: zaterdag blikte Dick Passchier met Kick Stokhuijsen bij Max terug op het grote Dick- en Kick-tijdperk van de televisie. Sloot de EO aan met het eigen terugblik-programma Waar was u toen?, gedirigeerd door Andries Knevel. En blikten de Lama’s met ons terug op de allergrootste successen van de Lama’s. Zondag dus drie uur terugblikken op tv met Leon de Winter bij de VPRO. Gisteravond in Spoorloos Extra terugblikken op de mensen uit dat programma, gevolgd door Villa historica van de NCRV (mogen we tussen haakjes vragen om een staakt-het-titels-bedenken-met-het-woord-villa-erin?), terwijl maandag ook werd begonnen met het terugblikkend-vooruitblikken op de nieuwe editie van Big Brother, zondag bij Talpa.

Met de toenmalige huisbewoners Willem, Ruud, Sabine en Bianca (winnaar Bart ontbrak om onbekende redenen) werd in laatstgenoemd programma gisteren uitgebreid stilgestaan bij de hoogtepunten uit de eerste reeks BB van 1999. Daartoe rekende BB-samenstelster Hummie van de Tonnekreek de vrijscène onder de dekens tussen Bart en Sabine, een handvol beelden van blote konten, de optredens boven het BB-huis (schommelend in een hoogwerker) van Marco Borsato en George Baker, de verwijdering tussen Ruud en Willem nadat de laatste zijn ‘maatje’ voor een vertrek uit het huis had genomineerd, en de aanval van BB-huiskip Saartje op Sabine.

Inderdaad: leuk, onschuldig en af en toe zelf best ontroerend om in handige terugblikverpakking voorgeschoteld te krijgen. Maar het vooruitzicht van het zoveelste BB-tv-avontuur (ditmaal met koppels famileleden) wordt er toch niet echt opwindender door. Voor de zesde keer een collectieve poging tot heropvoering van de geslaagde eerste serie, met alle aanstellerij en onechtheid die daarbij komen, je moet het als kijker maar willen opbrengen. Om een wijsheid van Ruud te parafraseren: net zo aantrekkelijk als een parkeerplekje in de zon.

Meer over