Terror is een college strafrecht, een denkoefening en leerzaam theater ineen

Terror is glashelder geregisseerd en heel leerzaam: een theatervoorstelling in de vorm van een rechtbankzitting. Aan Clairy Polak is een actrice in het serieuze genre verloren gegaan.

null Beeld Milan Goldbach
Beeld Milan Goldbach

Het publiek wordt bij aanvang toegesproken door de voorzitter van de rechtbank, in dit geval Clairy Polak. Gedecideerd legt zij uit wat er aan de hand is en wat er van ons wordt verwacht: goed luisteren, nadenken, afwegen en dan tot een uitspraak komen.

Wij zijn vanavond de jury en dus actief betrokken bij Terror, een theatervoorstelling in de vorm van een rechtbankzitting. De verdachte is majoor Lars Koch; hij heeft de dood van 148 passagiers op zijn geweten, de inzittenden van vlucht KL1800 van München naar Amsterdam. Dat toestel werd gekaapt door een zelfmoordterrorist met de bedoeling het op de Amsterdam Arena te laten neerstorten. Daar zaten op dat moment 54 duizend mensen te kijken naar een voetbalwedstijd.

Heeft majoor Koch goed gehandeld of niet? De officier van justitie (Johanna ter Steege) acht hem schuldig aan meervoudige moord, zijn advocaat (Khaldoun Elmecky) pleit hem op morele gronden vrij. Na het horen van twee getuigen mag de jury in de pauze gaan nadenken en beslissen.

Terror
Theater
Van Ferdinand von Schirach door KIK Productions en Senf Theaterpartners.
Regie Peter de Baan.
3/10, Koninklijke Schouwburg Den Haag. Tournee.

Johanna ter Steege (links), Jeroen Spitzenberger en Clairy Polak in de Nederlandse versie van Terror. Beeld Corbino
Johanna ter Steege (links), Jeroen Spitzenberger en Clairy Polak in de Nederlandse versie van Terror.Beeld Corbino

Schuldig, vond ondergetekende, geen twijfel mogelijk. Vooral door het waterdichte requisitoir van de officier waar geen speld tussen te krijgen valt. Daarin gaat het over het belang van de rechtstaat, tegenover de sentimenten en emoties die de advocaat oproept. Na de pauze volt de uitslag: onschuldig zegt de jury.

Chiara Tissen maakte een sterke bewerking van dit van oorsprong Duitse theaterstuk, dat door Peter de Baan glashelder is geregisseerd. En knap gespeeld door Polak (aan haar is een actrice in het serieuze genre verloren gegaan) en een getergde Jeroen Spitzenberger als majoor Koch.

Terror is een college strafrecht, een denkoefening en leerzaam theater ineen.

Offer je 148 mensenlevens op voor een vol stadion? Theaterpubliek beslist wat moreel juist is

Dinsdagavond ging in Den Haag het toneelstuk 'Terror' in première. Het publiek speelt mee in een lastige rol: het moet vonnissen over een piloot die een gekaapt vliegtuig neerschiet. Moreel worstelen als avondje uit. Interview met theatermakers Peter de Baan en Chiara Tissen.

Meer over