PostuumSjoukje Hooymayer (1940-2018)

Televisiemoeder van generaties Zeg 'ns Aaa-kijkers Sjoukje Hooymaayer overleden

Sjoukje Hooymaayer, beroemd door Zeg 'ns Aaa, is woensdag op 78-jarige leeftijd overleden. De actrice beschouwde het als een groot geschenk dat ze – op haar leeftijd – vorig jaar nog in een grote musical mocht spelen.

Hein Janssen
Sjoukje Hooymaayer.  Beeld ANP
Sjoukje Hooymaayer.Beeld ANP

‘Het was mooi, en ontroerend, en het was prachtig van vreselijkheid’. Dat zei actrice Sjoukje Hooymaayer eerder dit jaar in een interview in de Volkskrant over haar laatste optreden. Dat was in de musical My fair lady en de laatste voorstelling daarvan vond op 13 mei 2018 plaats in theater Carré in Amsterdam. Het werd voor de actrice een glorieus moment: zij kreeg een staande ovatie en een bloemenhulde. Iedereen wist op dat moment ook dat ze ongeneeslijk ziek was, en dat dit haar laatste publieke optreden zou zijn.

Woensdag is Sjoukje Hooymaayer (78) in bijzijn van haar kinderen en naaste familie aan de gevolgen van eierstokkanker overleden. Die ziekte werd eerder dit jaar geconstateerd en Hooymaayer besloot af te zien van verdere behandeling. Kordaat en resoluut zoals ze was, bleef ze bij haar besluit: liever nog kort in redelijk goede doen te leven dan een ingrijpende behandeling te ondergaan. ‘Het is sloopwerk, die behandeling, en dan is het nog maar afwachten of het enig effect zou hebben. Nee, voor mij was er geen twijfel mogelijk: dit gaan we niet doen’, zei ze in het interview. Haar familie liet bij monde van haar producent en goede vriend Hans Cornelissen vrijdag weten dat ze ‘de afgelopen maanden ontzettend genoten heeft van het mooie weer, de tuin en de hondjes en bovenal van de vrijheid om thuis te kunnen zijn’.

Sjoukje Hooymayer op de set van Zeg 'ns AAA. Beeld ANP
Sjoukje Hooymayer op de set van Zeg 'ns AAA.Beeld ANP

Zeg ‘ns Aaa

Sjoukje Hooymaayer is bij hele generaties vooral bekend als dokter Lydie van der Ploeg, de huisarts en moeder in de VARA-televisieserie Zeg ‘ns Aaa. De serie werd uitgezonden tussen 1981 en 1993 en is Nederlands langstlopende tv-comedy. Er keken in die tijd bijna acht miljoen mensen naar en Hooymaayer en medespeler Carry Tefsen werden immens populair. Later volgde nog een theaterversie die 220 keer werd opgevoerd.

Maar Hooymaayer was vooreerst toneelactrice. Haar carrière startte in 1965 bij Toneelgroep Theater in Arnhem waar zij rollen speelde in stukken van Ayckbourn, Shakespeare en Ibsen. Als meisje van 17 meldde ze zich bij de toneelschool, maar ze moest daar weer vanaf omdat ze kort daarop verliefd werd op een zeeman en met hem in vier jaar tijd drie kinderen kreeg. Zes weken na de geboorte van haar derde kind – haar huwelijk was intussen beëindigd – ging ze alsnog naar de toneelschool en haalde ze haar diploma. Later trouwde ze met René Lobo die ook acteur was en vooral bekend en zeer geliefd werd als docent aan de Toneelacademie Maastricht. Met hem kreeg ze dochter Jessica.

Monique Rosier, Hans Cornelissen, John Leddy, Carry Tefsen, Manfred de Graaf en Sjoukje Hooymayer op de set van Zeg 'ns AAA. Beeld ANP
Monique Rosier, Hans Cornelissen, John Leddy, Carry Tefsen, Manfred de Graaf en Sjoukje Hooymayer op de set van Zeg 'ns AAA.Beeld ANP

Natuurlijke chic

Dat ze op haar leeftijd vorig seizoen ineens in een grote musical mocht spelen, beschouwde ze als een groot geschenk. Producent Hans Cornelissen (hij speelde in Zeg ‘ns Aaa haar zoon Gert-Jan) vroeg haar voor de rol van Mrs. Higgins die ze met allure en charme speelde. ‘Wat Sjoukje als actrice zo aantrekkelijk maakt, zijn haar natuurlijke chic, kracht en technisch vakmanschap’, aldus Cornelissen.

De uitvaart van Sjoukje Hooymaayer vindt volgende week in besloten kring plaats. De afgelopen maanden heeft ze nog veel mooie dingen kunnen doen, samen met haar kinderen, en met haar twee onafscheidelijke teckels Japie en Gijs. Dat alles in de geest van hoe ze de rest van haar leven zag: ‘Elke dag is er een, en het is alleen maar nu, en eigenlijk is dat ook wel heerlijk.’

Meer over