Telebras wordt grootste privatisering van Zuid-Amerika

Veel Brazilianen moeten langer dan één minuut wachten voordat zij een kiestoon horen - en zij zijn dan nog de gelukkigen die een telefoon hebben in een land waar 18 miljoen mensen voor een telefoon op de wachtlijst staan....

AP

RIO DE JANEIRO

De regering hoopt de situatie te verbeteren door woensdag het controlerend belang in de telecommunicatiemaatschappij Telebras te verkopen. Deze verkoop geldt als de grootste privatiseringsoperatie in de geschiedenis van Latijns-Amerika. De minimuminzet op de morgen te houden veiling; 11,7 miljard dollar (24 miljard gulden).

BellSouth uit de VS, Telefonica SA uit Spanje en Telecom Italia behoren tot de 76 vennootschappen, investeringsmaatschappijen en pensioenfondsen die aan de bieding zullen meedoen. Telebras zal worden opgesplitst in twaalf aparte ondernemingen; drie bedrijven voor het vaste net, acht mobiele telefoonmaatschappijen en één lange afstandsmaatschappij. De overheid verkoopt een belang van 19 procent. Maar dit belang heeft wel 51 procent van de stemmen in de aandeelhoudersvergadering, zodat daarmee daadwerkelijk de zeggenschap wordt uitgeoefend. Analisten houden er rekening mee dat de verkoopprijs twee keer zo hoog zal zijn als de minimuminzet.

Telebras behaalde vorig jaar een winst van 3,4 miljard dollar. Volgens minister Luis Carlos Mendonca de Barros van Communicatie zal met name voor de mobiele maatschappijen een premie van 100 procent boven de daadwerkelijke vraagprijs gelden.

Deze krijgshaftige houding heeft een reden: met name de vakbonden hebben de regering beschuldigd staatsmaatschappijen voor een habbekrats te verkopen. Vorig jaar hing aan Telebras nog een prijskaartje van 30 miljard dollar. Maar door de Aziatische crisis zijn de aandelenkoersen van bedrijven die in de opkomende markten actief zijn, ver weggezakt. De oppositie ziet dat als een drogreden. Zij laakt het 'overhaaste' besluit tot privatisering van Telebras en beschuldigt president Cardoso ervan de opbrengst te willen gebruiken om zijn herverkiezing veilig te stellen.

Ook hebben tegenstanders van privatisering liefst veertig rechtszaken aangespannen om de privatisering van Telebras te voorkomen of te vertragen. De overheid heeft een team van vierhonderd advocaten gemobiliseerd om al deze zaken in de kiem te smoren.

Behalve advocaten zal ook de politie massaal worden ingezet. Rond de effectenbeurs van Rio de Janeiro zullen morgen tijdens de veiling 1500 agenten demonstranten proberen tegen te houden.

Maar niet alle Brazilianen zijn tegen de privatisering. Integendeel, de meesten hebben genoeg van de slechte service en hopen dat dankzij de privatisering ook zij een telefoonaansluiting kunnen krijgen.

Nu hebben in het land met 160 miljoen inwoners nog maar 20 miljoen mensen telefoon; 11,3 telefoons per honderd inwoners. Als alles volgens plan verloopt, komen er volgend jaar tien miljoen nieuwe aansluitingen bij . Eind 2000 hoevennieuwe abonnees nog maar een week te wachten op een aansluiting.

Meer over