Album

Tekstueel deelt Yard Act op The Overload rake klappen uit ★★★★☆

Een aanstekelijke, funky groove en de praatzingende foeterfrontman James Smith zijn de voornaamste wapens van postpunkband Yard Act.

Menno Pot
Yard Act - The Overload Beeld
Yard Act - The Overload

Ze blijven komen: de lekkere Britse postpunkbands. Squid, Dry Cleaning, dat werk. Yard Act komt uit Leeds, bracht een jaar geleden een ep uit die naar meer smaakte (Dark Days). Nu is debuutalbum The Overload uit.

Een aanstekelijke, funky groove en de praatzingende foeterfrontman James Smith zijn de voornaamste wapens. Muzikaal is Yard Act niet zo genadeloos als Black Midi of Squid, maar tekstueel deelt Smith flinke klappen uit. Het ‘dode paard’ waartegen hij in Dead Horse tekeergaat? Kan niet missen: zijn ‘once great nation’, nu ‘crap country full of cunts’ met humor als laatste ‘bastion of hope’.

Zijn talent als schrijver en verteller etaleert Smith in songs als Rich, waarin hij uitlegt dat het heus niet allemaal zo makkelijk is als je enorm rijk bent, vre-se-lijk rijk, zoals hij. Hoe zou het toch komen dat mensen een hekel aan hem hebben? De praatzanger doet soms denken aan Eddie Argos van Art Brut, wie kent ze nog?

Voor ESNS nam Yard Act een korte sessie op, die vrijdagavond online gaat bij het Groningse festival.

Yard Act

The Overload

Pop

★★★★☆

Island/Universal

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over