TED-boeken maken de pretentie waar

Kleine boeken over grote ideeën: de Ted-bibliotheek maakt haar pretentie waar.

Suzanne Weusten
De TED-talk van Barry Schwartz. Beeld
De TED-talk van Barry Schwartz.Beeld

Gepassioneerde auteurs hebben hun Ted-talk uitgewerkt in een toegankelijke stijl.

Op 5 november 1990 liep een man een hotel in Manhattan binnen en liquideerde rabbijn Meir Kahane, de leider van de Jewish Defence League. Zo begint de Ted-talk van Zak Ebrahim, inmiddels meer dan 3 miljoen keer bekeken.

De man, El Sayyid Nosair, een Egyptische technicus, getrouwd met een Amerikaanse lerares, wordt gearresteerd en beraamt in de gevangenis samen met anderen de aanslag op het World Trade Center van 1993, waarbij zes mensen stierven. Nosair is de eerste bekende islamitische jihadstrijder die op Amerikaanse bodem iemand van het leven beroofde. Hij had de steun van een buitenlandse terroristische cel die zich later Al Qaida zou noemen.

Nosair is mijn vader, vertelt Ebrahim. Hij is 7 jaar oud als zijn vader wordt opgepakt. Zijn jeugd wordt gedomineerd door de daad van zijn vader. Uit schaamte en angst verandert hij zelfs zijn naam. Maar de zoon hoeft niet in de voetsporen van de vader te treden. Zak Ebrahim heeft een ander levensdoel: de strijd tegen terrorisme. 'Ik ben niet mijn vader', zo besluit hij zijn lezing.

Dit was de Ted-talk. In 9 minuten word je deelgenoot van een verbijsterend verhaal. En nu is er het Ted-boek dat antwoord geeft op de vragen die je tijdens het kijken van de talk bekruipen. Hoe kon de vader radicaliseren? Hoe kon de schuchtere puber uitgroeien tot de begaafde spreker voor een miljoenenpubliek? In De zoon van een terrorist lezen we hoe het vaderloze gezin keer op keer verhuist om te ontsnappen aan de boze reacties van de buitenwacht, hoe de zoon breekt met zijn vader, hoe hij zich zijn stiefvader van het lijf probeert te houden en hoe zijn moeder hem inspireert om de geweldloze strijd tegen terrorisme aan te gaan. Zak Ebrahim, nu een vastberaden man met een missie, toont in het boek zijn veerkracht, een verhaal dat prachtig is opgetekend door journalist Jeff Giles.

De zoon van een terrorist is het eerste Ted-boek in een serie van twaalf, waarvan er net vier in Nederlandse vertaling zijn verschenen. Luchtiger, maar ook academischer is het verhaal van Hannah Fry - ook goed voor meer dan 3 miljoen views - die de lezer spelenderwijs en met humor verleidt om zich te verdiepen in kansberekening. Ze verbindt wiskunde met thema's die ons allemaal raken: liefde en seks. 'In een poging jou ervan te overtuigen hoe prachtig en relevant wiskunde kan zijn, heb ik bewust gezocht naar het ene onderwerp - de liefde - dat zo ver mogelijk verwijderd lijkt van vergelijkingen en bewijzen.'

Non-fictie

Zak Ebrahim, met Jeff Giles

De zoon van een terrorist
****

Liever lui

De derde in de serie is psycholoog Barry Schwartz, die zijn Ted-talk uitdiept tot een beschouwing over het werk van de toekomst. Mensen werken niet voor het geld, maar om gewaardeerd te worden en omdat ze deel willen uitmaken van een groter geheel, is zijn stelling. Als we dat weten, waarom doen bedrijven en organisaties daar dan niets mee? Schwartz betoogt dat de manier waarop we over werk denken - bijvoorbeeld dat de mens liever lui is - de structuur van bedrijven bepaalt. Hij wijst op simpele mechanismen die onze perceptie beïnvloeden. Zo blijken consultants die per uur worden betaald hun vrije tijd ook in geld uit te drukken. En daar worden ze niet gelukkiger van.

Non-fictie

Barry Schwartz

Waarom we werken

***

Belang van intuïtie

De Amerikaanse oncoloog Siddhartha Mukherjee schrijft in De wetten van de geneeskunst over het belang van intuïtie en het gevaar van vooringenomenheid van artsen. Dit persoonlijke relaas, met voorbeelden van ziektegeschiedenissen en experimenten, is meeslepend en beeldend geschreven. Geen wonder: Mukherjee won in 2011 de Pulitzerprijs voor algemene non-fictie.

De formule van de Ted-bibliotheek maakt de pretentie van 'kleine boeken over grote ideeën' waar: een gepassioneerde auteur, een goede centrale vraag die helder en concreet is uitgewerkt, geschreven in een toegankelijke, persoonlijke stijl, zonder jargon. Soms met foto's, zoals het boekje van Ebrahim, of tabellen, zoals dat van Fry. Fijne boekjes.

Non-fictie

Siddhartha Mukherjee

De wetten van de geneeskunde

****

Davidsfonds en Amsterdam University Press geven de boekjes uit.

Non-fictie
Hannah Fry
Liefde volgens de wiskunde
***

Meer over