Te weinig hoogtepunten bij Fleetwood Mac

Fleetwood Mac trad zondag in het Ziggo Dome na zestien jaar weer in voltallige bezetting op, mét Christine McVie. Maar het leek wel alsof haar terugkeer de harmonieuze verhoudingen in de samenzang verstoord had.

V.l.n.r. zangeres Christine McVie, bassist John McVie, zangeres Stevie Nicks, drummer Mick Fleetwood en gitarist Lindsey Buckingham van Fleetwood Mac tijdens het concert in het Ziggo Dome. Beeld ANP
V.l.n.r. zangeres Christine McVie, bassist John McVie, zangeres Stevie Nicks, drummer Mick Fleetwood en gitarist Lindsey Buckingham van Fleetwood Mac tijdens het concert in het Ziggo Dome.Beeld ANP

Een mooi moment in het Amsterdamse Ziggo Dome, zondagavond. Christine McVie, na zestien jaar weer terug in Fleetwood Mac, zong achter de piano haar Songbird. Precies even sober en gecontroleerd als op dat fameuze, niet stuk te krijgen album Rumours uit 1977.

Het was het laatste liedje van de avond. En een van de betere vertolkingen van de vele evergreens (Go Your Own Way, Don't Stop) die er van die plaat tijdens het tweeënhalf uur durende concert gespeeld werden.

Schrikken

Het leek wel alsof de terugkeer van McVie de harmonieuze verhoudingen in de samenzang verstoord had. Al die jaren zonder haar hadden Stevie Nicks, Lindsey Buckingham en het achtergrondkoortje geleerd hun stemmen tot in perfectie in balans te krijgen.

Nu was het echt even schrikken toen McVie vroeg in de set haar You Make Loving Fun inzette. Even stroef verging het Stevie Nicks in haar eigen Dreams, terwijl ze in Rhiannon zelfs uit onmacht zelfs even een schreeuw opzette.

Doodzonde: drie van hun mooiste liedjes die zo vroeg op de avond toch een beetje de mist in gingen. Niet alleen vanwege moeizame samenzang, ook de rest van het geluid was matig. Zo stonden de drums van Mick Fleetwood veel te hard in de mix.

Christine McVie Beeld Anp
Christine McVieBeeld Anp

Vierentachtigste show

Merkwaardig toch, want ook in deze hernieuwde, eindelijk weer voltallige bezetting was dit al de vierentachtigste show, zo had Stevie Nicks voor het publiek bijgehouden.

Haar praatjes waren net als die van Lindsey te lang, en ook al te vaak verteld, maar Nicks zong haar Landslide even prachtig als altijd en het opnemen van McVie's Little Lies in de set bleek een goede keus. Eindelijk klonken alle vocalen nu wel in balans en werd er wat minder op routine gespeeld.

Mooie versies van Silver Springs en Gold Dust Woman waren andere hoogtepunten. Maar het waren er te weinig. Het wilde maar niet sprankelen in het Ziggo Dome.

Fleetwood Mac. Gezien: Ziggo Dome, Amsterdam, 31 mei. Aldaar ook 1 juni, en 6 juni in Sportpaleis, Antwerpen.

Meer over