'Te vrezen valt dat we de nieuwe Band Aid met kerstmis al vergeten zijn'

En ineens is daar een nieuwe, vierde versie van Do They Know It's Christmas?. Hij werd afgelopen zaterdag opgenomen in dezelfde studio in Notting Hill waar dertig jaar geleden Band Aid bij elkaar kwam en de single werd gisteravond op de Britse televisie gepresenteerd en is nu al beschikbaar als download (cd-single komt over drie weken).

Gijsbert Kamer
De artiesten die meezingen op de nieuwe Band Aid single Beeld Screenshot
De artiesten die meezingen op de nieuwe Band Aid singleBeeld Screenshot

Het idee is hetzelfde gebleven (Britse en Ierse popsterren zingen gezamenlijk een liedje), het goede doel veranderd (het bestrijden van ebola in plaats van hongersnood in Afrika) en de tekst is een beetje aangepast. Maar aan het liedje zelf is weinig veranderd. Niet Paul Young bijt het spits af, maar de jongens van One Direction zingen de eerste regels. Daarna volgen onder meer Ed Sheeran en Sam Smith (de grote Britse sterren van dit moment), Emeli Sandé, de hier wat minder bekende Rita Ora, Sineád O'Connor, Chris Martin en Bono.

Een representatieve staalkaart van grote Britse popnamen van dit moment. En al hoor je ze nauwelijks, ook meer dance-georiënteerde artiesten als Karl Hyde en Disclosure deden mee. Adele ontbrak, geen zin. En Damon Albarn (Blur, Gorillaz) liet vooraf weten grote twijfels te hebben aan het effect van dergelijke acties.

Cynisme

Je wordt dan al snel in het hoekje van cynici gestopt. Je mag namelijk ook geen kritiek hebben op liedjes geschreven voor een goed doel. Maar zo goed is de 2014 versie van Do They Know It's Christmas Time nu eenmaal niet. Goed, zo belachelijk als die van 2004 (met die lelijke rap van Dizzee Rascal) en zo vlak als die van 1989 is het niet, maar alle zanglijnen zijn zo inwisselbaar. Elbows Guy Garvey zingt goed en haal je er meteen uit. Maar Ed Sheeran en Sam Smith onderscheiden zich niet van de jongens uit One Direction.

Eigenlijk was het ook nooit zo'n goed liedje. Te veel zangers en zangeressen moesten hun zinnetje zingen, zodat je eindeloos moest wachten op het refrein, waar vervolgens ook geen einde aan leek te komen. Het leukste aan het nummer was natuurlijk de videoclip. Waar zag je anders in drie minuten zoveel popsterren voorbijkomen, die zich ook allemaal even ongemakkelijk leken te voelen?

Kunstzinnig belicht

Paul Young, Boy George, Alison Moyet, Bono en hee, is dat niet Paul Weller? Je zag de popsterren van dat moment even gewoon aan het werk, en dat sloeg aan. In de clip van 2014 staan ze heel kunstzinnig belicht in het schemerdonker en moet je goed zoeken wie wie is.

In beeld en geluid is die eerste versie, hoe gemankeerd het liedje ook was, nog altijd de beste. De versies uit 1989 en 2004 hoorde je een jaar later al niet meer.

Hoe zal het Band Aid 30 vergaan? Te vrezen valt dat we tijdens de kerst dit jaar de nieuwe versie al vergeten zijn en allemaal weer massaal meezingen met Bono's regel uit 1984: 'Well tonight thank God it's them, instead of you'. Die is in de nieuwe versie vervangen door 'Well tonight we are reaching out and touching you', maar die bekt een stuk minder.

Meer over