CD-recensiepop

Te veel tegelijk en ook nog snel: het nieuwe album van Jett Rebel is te rommelig (drie sterren)

CD-recensie - Jett Rebel (pop).

Gijsbert Kamer
null Beeld

In een kleine vijf jaar bracht Jett Rebel (Jelte Tuinstra, 27) zeven albums uit, van wisselende kwaliteit. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat je er een artiest op hoort met een grote fascinatie voor de popmuziek uit de jaren zeventig en tachtig. De blauwe-ogensoul van Todd Rundgren en Hall & Oates, de zoete rock van Toto en de vileine funk van Prince hoor je in veel van zijn muziek terug.

Jett Rebel heeft die muziek opgezogen om die op zijn eigen manier weer een uitweg te geven. Het probleem is alleen dat hij te veel tegelijk en alles ook nog te snel lijkt te willen. Ook op zijn nieuwe plaat 7 wemelt het van de muzikale ideetjes, buitelen de instrumentale vondsten over elkaar heen, maar steeds lijkt hij halverwege een liedje met zijn gedachten alweer bij een volgend nummer.

Dat is niet erg als je punkrock maakt, maar wel als je je, zoals Tuinstra, fixeert op een tijdperk in de popmuziek waarin alles draaide om perfectie. Natuurlijk wil Jett Rebel net als een Todd Rundgren of een Prince alle instrumenten zo veel mogelijk zelf inspelen. Maar de meeste nummers op 7 zouden met sterke sessiemuzikanten toch beter klinken.

Good Boy en Baby I Need You hebben alle ingrediënten van een Princeklassieker (let op de Linn Drum, die het hele album domineert) maar worden veel te rommelig gespeeld. Als zanger schiet Tuinstra ook nogal eens tekort. Het melancholieke Unconditional Love had zo van Holland (1973) van de Beach Boys kunnen komen. Als het niet zo onbeholpen in slecht Engels gezongen werd. 7 is Jett Rebels beste plaat, maar opnieuw had hij er met meer aandacht voor de afwerking iets beters van kunnen maken.

Pop (drie sterren)

Jett Rebel: 7

Baby Tiger/Sony Music

Meer over