Tante Pos doet het ook op maandag

Tante Pos blijft onder zwaar vuur liggen van boze klanten, sinds het 'vileine wijf' (een kwalificatie van een lezer van de Volkskrant) besloot 250 gulden per jaar te gaan heffen voor de postbussen....

Govert de Groot uit Den Haag is al 'gezegend' met zo'n dure nieuwe postbus. Inbegrepen was een verhuizing van zijn postbus naar een ander PTT-kantoor, en daarbij ging het nodige mis. Zo lag een brief die hij zondag vóór zes uur 's avonds elders in Den Haag had gepost, de maandag daarop niet in zijn postbus.

Over dat incident schreef PTT Post Klantenservice het volgende aan De Groot: 'Post die op zondag vóór 18.00 uur is gepost, kan niet de volgende ochtend in de postbus besteld worden. Dit is niet van toepassing op post welke op werkdagen vóór 18.00 uur wordt afgegeven.' Hier lijkt te staan dat PTT Post op maandag geen post in postbussen bezorgt. Ook mensen zonder postbus krijgen zelden of nooit post op maandag.

Bestaat die maandagbezorging nog wel? 'Jazeker', aldus een woordvoerder van PTT Post. 'Alleen is heel goed verklaarbaar waarom iedereen denkt van niet.' Slechts 6 procent van alle post gaat van particulier naar particulier, en daarvan bestaat de helft uit kerst- en nieuwjaarspost.

De rest van de post, het leeuwendeel, komt van of gaat naar bedrijven. Die werken in het weekend niet, en versturen hun laatste post dus op vrijdag, voor bezorging op zaterdag. 'De kans dat je op maandag post krijgt, is gewoon minimaal.' Ook postbuspost wordt op maandag bezorgd. 'Alleen ligt die op maandagen wat later in de postbus, zeg om tien uur in plaats van acht uur 's ochtends.'

Meer over