Tante Pos bezorgt Postbank-nichtje vijftien mille schade

Behalve de postbushouders lijkt Tante Pos ook haar voormalige Postbank-nichtje een loer te draaien. Een Amsterdamse lezer van de Volkskrant woont in een groot flatgebouw....

'Vrijwel meteen daarna' miste de lezer een aantal giro-afschriften, en weer wat later ook een beetje geld: vijftien mille om precies te zijn, opgenomen van zijn Postbank-rekening met een Postbank-creditcard die hij nooit had aangevraagd. Met de afschriften in bezit had de dief een creditcard weten los te peuteren. Toen de gedupeerde Postbank-klant aangifte deed bij de politie, kreeg hij daar te horen 'dat de Postbank creditcards verstrekt zonder legitimatie'.

De strop blijkt een indirect en onbedoeld gevolg van het beleid bij PTT Post om de bezorgkosten terug te dringen en het gemak voor de bezorger te vergroten. 'In een galerijflat moeten de brievenbussen bij elkaar en zo dicht mogelijk bij de ingang worden aangebracht', aldus een folder van PTT Post. Ook mag een brievenbus 'in of aan de woning' niet verder dan tien meter van de openbare weg afliggen.

'Diefstal uit centrale brievenbussen komt sporadisch wel eens voor', erkent een woordvoerder van PTT Post. 'Met duidelijke regels proberen we dat zoveel mogelijk te voorkomen. Waardevolle stukken zoals cheques moeten op het postkantoor worden afgehaald, en de bezorgers mogen de post niet half uit de brievenbus laten hangen.'

Voor de Postbank is de Amsterdamse fraude met een creditcard nieuw. 'Wij proberen het onze rekeninghouders zo gemakkelijk mogelijk te maken', verklaart een woordvoerder de praktijk om creditcards zonder extra legitimatie toe te sturen aan rekeninghouders. Anders dan de Amsterdamse politie lijkt te denken, staat de Postbank daarin overigens niet alleen. Ook bijvoorbeeld VSB-rekeninghouders die een Visa-creditcard aanvragen, krijgen die gewoon per post toegestuurd.

Inmiddels heeft de gedupeerde lezer zijn vijftienduizend gulden teruggekregen van de Postbank.

Meer over