Review

Tame Impala live nóg beter dan op de plaat

Het Australische Tame Impala gaf een groots en meeslepend popconcert dat de boeken in zal gaan als magistraal. De muziek werd zo precies in balans gemixt dat ze live beter klonk dan op de plaat.

Tame Impala in de Heineken Music Hall Beeld epa
Tame Impala in de Heineken Music HallBeeld epa

Je moet maar durven, in een uitverkochte zaal je eerste concert van het jaar beginnen met wat algemeen geprezen is als een van de allerbeste songs van 2015. Het Australische Tame Impala deed het gewoon. Let It Happen was vrijdag de opener van een concert dat de boeken in zal gaan als magistraal. Toen precies op het juiste moment in de break van deze opbeurende psychedelische discostamper de confetti kanonnen werden ingezet, was het al duidelijk: het is Tame Impala eindelijk gelukt hun vernieuwende rocksound live overtuigend neer te zetten.

Voorman Kevin Parker straalde een zeldzame gretigheid uit, die meteen oversloeg naar de rest van de vijfkoppige band, mannen die met grote concentratie het geluid perfectioneerden.

null Beeld anp
Beeld anp

Geen gemakkelijke klus, want de Tame Impala-sound wordt gekenmerkt door een combinatie van vaak lastig samen te voegen elementen als elektronische beats, live drums, synths en gitaren. Vrijdag in Amsterdam werd dit alles zo precies in balans gemixt dat het resultaat vaak veel imposanter klonk dan op de plaat.

De meeste liedjes van het vorig jaar verschenen Currents klonken live nog overweldigender. De break in The Moment of de donkere hiphopsound van Eventually: het viel nu pas op hoe handig Kevin Parker dance- en hiphopelementen in zijn liedjes heeft verwerkt.

Op het prachtig uitgelichte podium werkte Tame Impala zo van hoogtepunt naar hoogtepunt. 'Cause I'm A Man werd hard meegezongen, er werd mee gewiegd op baslijn van The Less I Know The Better en het in allerijl ingestudeerde New Person, Same Old Mistakes was de terechte finale. Het was de apotheose van een groots en meeslepend popconcert.

Tame Impala. 29/1, Heineken Music Hall, Amsterdam.

Tame Impala tijdens een optreden in de Heineken Music Hall Beeld anp
Tame Impala tijdens een optreden in de Heineken Music HallBeeld anp

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over