Talentenjachten in Nederland: welk succes hadden de winnaars?

Sinds de eerste Idols worden we overspoeld met hoopvolle zangtalentjes en genadeloze jury's op de vrijdagavond. Wat zeggen de statistieken over de winnaars en hun succes?

Geart Van Der Pol
Jamai Loman, toen hij op zestienjarige leeftijd de eerste editie van Idols won. Beeld ANP Kippa
Jamai Loman, toen hij op zestienjarige leeftijd de eerste editie van Idols won.Beeld ANP Kippa

Hoeveel talentenjachten zijn er in Nederland uitgezonden?

Sinds het succes van Idols 1 in 2003 kregen we 48 zangtalentenjachten voorgeschoteld op televisie, verspreid over achttien programma's. Titels lopen uiteen van bekende kijkcijferkanonnen als Idols en The Voice, tot minder bekende programma's als TMF Kweekvijver en Rock Nation.

Zijn de winnaars nog actief?

35 van de 49 winnaars zijn nog volop actief als zanger(es). De groepen doen het echter slecht. Van de vijf bands die een talentenjacht wonnen, bestaat alleen O'G3NE (The Voice 2014) nog.

Vijf winnaars van volwassen talentenjachten waren ten tijde van de finale nog kind en zodoende leerplichtig. Voor vier van hen geldt dat nog steeds, dus daar behoort een fulltime zangcarrière nog niet tot de mogelijkheden.

O'G3NE tijdens de finale van The Voice of Holland 2014. Beeld anp
O'G3NE tijdens de finale van The Voice of Holland 2014.Beeld anp

Wat krijgen de winnaars?

Bryan Bijlhout, winnaar van The Winner is..., kwam er op het oog het beste vanaf: hij won in 2012 een miljoen euro en een platencontract. In totaal reikten de programma's 25 platencontracten, zeventien optredens, tien reizen en negen auto's uit. Het opvallendste optreden was in Las Vegas, voor het 9-jarige operameisje Amira Willighagen.

Voor het cv van de artiesten lijkt het winnen van De Beste Singer-Songwriter van Nederland het aantrekkelijkst. Douwe Bob Posthuma, Michael Prins, Stef Classens en Anna Rune wonnen uitzendtijd op 3FM én optredens op festivals als Pinkpop en Sziget.

Step right up

Bijna vijf miljoen kijkers zien in 2003 de 16-jarige Jamai Loman de finale van het eerste seizoen Idols winnen. De zanger heeft er, evenals zijn medefinalist Jim Bakkum, een succesvolle carrière aan overgehouden: hij werkte als musicalacteur en televisiepresentator. Nu, dertien jaar na zijn doorbraak in de oerversie van de moderne talentenjacht, neemt Jamai plaats in de jury van Idols 5, dat vanaf morgen te zien is op RTL5.

Scoren de winnaars hits?

Van de 49 winnaars belandden 26 artiesten voor minimaal een week in de Mega Top 50 van 3FM. Negen zangers scoorden een nummer 1-hit.

Boris Titulaer, winnaar van Idols 2 in 2004, stond het langst in de hitlijst. Hij hield in totaal 49 weken stand in de Top 50, verspreid over zeven nummers. Hij wordt gevolgd door Lisa Hordijk (45 weken), die als winnares van X Factor 2009 onlosmakelijk verbonden is aan haar cover van Hallelujah en Ben Saunders, winnaar van het eerste seizoen van The Voice (40 weken).

Boris Titulaer met zijn award voor beste album (Gold) tijdens de Radio 6 Soul & Jazz Awards 2014. Beeld anp
Boris Titulaer met zijn award voor beste album (Gold) tijdens de Radio 6 Soul & Jazz Awards 2014.Beeld anp

Wie is het populairst op Facebook?

Van alle winnaars is de jongste het grootst op Facebook. Amira Willighagen (12) laat met ruim 66 duizend likes de andere winnaars ver achter zich. Vermoedelijk komt dat door haar succes in Azië. Ook O'G3NE, Douwe Bob en Boris Titulaer doen het goed op Facebook.

Opvallend: presentatoren Wendy van Dijk en Martijn Krabbé zijn op sociale media groter dan de meeste winnaars van de talentenjachten.

Doen mannen of vrouwen het beter?

Gelijkspel: zowel 23 mannen als 23 vrouwen wonnen een talentenjacht, aangevuld met drie gemengde groepen. Op Facebook is er wel een verschil tussen de seksen: daar zijn vrouwen twee keer zo populair als mannen. Mannen scoren desondanks iets beter in de hitlijst, met 200 hitweken tegen 193 voor de vrouwen.

Martijn Krabbe, Jamai Loman, Eva Simons en Ronald Molendijk tijdens de persviewing van het nieuwe seizoen van de talentenjacht Idols op RTL 5. Beeld anp
Martijn Krabbe, Jamai Loman, Eva Simons en Ronald Molendijk tijdens de persviewing van het nieuwe seizoen van de talentenjacht Idols op RTL 5.Beeld anp
Meer over