Taalgebruik

Taalgebruik! – Woord van de week: mindkapje, een kapje dat ‘je mind beschermt tegen zelf nadenken’

Dialect, jargon, straattaal of neologisme – elke week ontwaart de Volkskrant een opvallend woord. Heeft u uw mindkapje nog op?

Voor coronasceptici is het mondkapje verworden tot hét symbool van de dictatoriale en/of zinloze maatregelen tegen het virus. Het kapje zou nergens goed voor zijn, behalve dan om de drager te muilkorven terwijl hij als een mak schaap achter de overheid aan drentelt.

Voor een lapje stof waarop zo veel angst en frustratie worden geprojecteerd, verwacht je natuurlijk ook nieuwe benamingen. En die zijn er, leert een klein onderzoek op sociale media. ‘Mondluier’ bijvoorbeeld - om de kinderlijke naïviteit van de drager te benadrukken? En ‘mondvod’ - als verwijzing naar de term ‘kopvod’ voor dat andere stuk stof dat het zo vaak moet ontgelden?

Maar het best gevonden is mindkapje. Nee, dat is geen typefout, het gaat hier om een kapje dat ‘je mind beschermt tegen zelf nadenken’. In een interview met journalist Paul van Liempt zegt psychiater Martin Appelo over het coronabeleid dat ‘veel mensen zijn gaan geloven in een waanwerkelijkheid’. En: ‘We hebben allemaal mindkapjes op.’

Je ziet het voor je: terwijl iemand nietsvermoedend een mondkapje opzet, schuift er tegelijk een tweede kapje over zijn hersens dat hem in een onderdanige toestand brengt. Of misschien zat het mindkapje daar al eerder en belemmerde het de drager juist de waarheid over het mondkapje te zien. Hoe dan ook zijn de twee kapjes onlosmakelijk met elkaar verbonden, leer je in de gezellige regionen van Twitter waar #mindkapje vergezeld wordt door #CovidHoax2021 en #plandemie.

Bij Plato moest de slaapwandelende mens uit zijn grot zien te komen, bij Marx moest hij zijn valse bewustzijn afschudden en in The Matrix kon hij een rode pil slikken. Nu is er dus nóg een manier bijgekomen om eindelijk De Waarheid te ervaren. Gewoon je mindkapje afzetten.

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.

Meer over