Taalgebruik

Taalgebruik! Wadiwatwat: iek

In de rubriek Wadiwatwat elke week een verzonnen woord, ingestuurd door een lezer, dat tot nu slechts in kleine kring bekend was. Jeannette Turpijn maakte ooit op eigen wijze kennis met hagelslag.

Jeannette Turpijn Beeld
Jeannette Turpijn

Jeannette Turpijn: ‘Curaçao, eind jaren veertig, ik was 3. Bij ons op tafel stond een metalen busje met chocoladehagelslag. Ik rammelde ermee en zei ‘iek', afkorting voor muziek. Hagelslag bleef ‘iek’ heten. Ook bij onze nieuwe buren, met drie dochters, werd hagelslag ‘iek’. In latere jaren verhuisde ons gezin naar andere continenten, waar hagelslag niet verkrijgbaar was en eenmaal terug in Nederland verdween langzaam de behoefte aan zoet broodbeleg; het woord ‘iek’ werd niet vaak meer uitgesproken. Maar toen ik vele jaren later met mijn zoontje het gezin van mijn vroegere buurmeisje bezocht, riepen haar kinderen bij de lunch: ‘Mama, ik wil iek op mijn boterham. ‘ Haar kinderen zijn beiden professioneel musicus geworden.'

Gebruikt u ook nog een niet bestaand woord? Stuur het met toelichting van max. 150 woorden naar taal@volkskrant.nl en voeg een foto toe van het door uw hand geschreven woord.

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.

Meer over