TaalgebruikAnglicisme

Taalgebruik!: oppoppen en oppimpen

U stoort zich aan luie leenvertalingen uit het Engels. Hoe erg is zo’n anglicisme? Zoals: oppoppen.

Mensen die zich schuldig maken aan het gebruik van anglicismen, verdedigen zich vaak door te zeggen: ‘Maar dit valt écht niet te vertalen in het Nederlands!’ Dezelfde mensen kunnen tot vervelens toe oreren over de brille van Haruki Murakami en Fjodor Dostojevski, zonder dat ze het Japans of Russisch machtig zijn. Hun verweer is kortom een drogreden.

Het is ook een verweer dat lezer Jaap van der Ham resoluut van de hand wijst: ‘Dan beheers je misschien je Engels beter dan je Nederlands.’ Hij ergert zich aan het gebruik van het woord ‘oppoppen’, dat steeds vaker opduikt in de Volkskrant. Het woord is in 2014 toegevoegd aan Van Dale, waarbij netjes wordt opgemerkt dat het is afgeleid van het Engelse to pop up, in de betekenis ‘opduiken, tevoorschijn komen’. Een pop-up is een klein venster, bijvoorbeeld met de vraag of u toestemming geeft voor het gebruik van cookies, dat tevoorschijn kan floepen op een webpagina. Zou het zijn omdat dit tevoorschijn ‘ploppen’ in de buurt komt van ‘oppoppen’, dat het gedrocht ‘opploppen’ vorig jaar zijn intrede heeft gedaan in Van Dale?

Een ander vernederlandst anglicisme dat we in deze categorie tegenkwamen is ‘oppimpen’. ‘Pimpen’ (voorwerpen op een opzichtige manier optuigen of versieren) is rechtstreeks afgeleid van to pimp, beviel in het Nederlands blijkbaar toch niet, maar omdat het écht niet te vertalen, viel hebben we het zo opgelost.

Is het erg? Ja, want we kunnen echt wel wat beters verzinnen. Door meer boeken in het Nederlands te lezen, bijvoorbeeld.

Meer over