TaalgebruikLezerspost

Taalgebruik! – Lezerspost: Waar ligt de regio?

Volkskrantlezers vinden veel. En misschien wel het meest vinden ze iets van ons taalgebruik. Terecht? Als het om Randstedelijke navelstaarderij gaat vaak wel.

‘Vooral in de regio krijgen veel kinderen een te laag schooladvies’, las Gaby Paulissen uit Maastricht zaterdag. ‘Welke regio, Volkskrant?’, vraagt ze. ‘De regio is namelijk niet gelijk aan het platteland; er bestaat ook zoiets als de regio Amsterdam en de regio Zuid-Nederland. Dit is wel met een heel Randstedelijke visie geschreven, naar mijn mening.’

Randstedelijke navelstaarderij en arrogantie: lezers slaan ons er zo nu en dan graag mee om de oren. Niet geheel onterecht: de redactie bevindt zich in Amsterdam, dus logischerwijs wonen de meeste medewerkers daar niet al te ver vandaan. En zoiets komt een brede kijk op het land nu eenmaal niet altijd ten goede. De Tweede Kamer schijnt hetzelfde probleem te hebben.

Het kan tot uiting komen in de keuze aan onderwerpen. Zo schreef Ward Lotstra (‘uut Nimwegge’) al eens: ‘Geachte redactie, lieve Amsterdammers, zijn jullie soms vergeten dat de Volkskrant een landelijk dagblad is? Vandaag was het hele V-katern gewijd aan het Amsterdamse.’

Dat was schromelijk overdreven (we hebben het nageteld), maar het is natuurlijk wel een aandachtspunt voor de krant. Al moet gezegd dat je met een cultureel katern als V het risico loopt dat voorstellingen en exposities die aan bod komen ook (eerst) de hoofdstad aandoen.

Soms probeer je het goed te doen, maar gaat het alsnog mis, zoals bij een artikel over ‘het Rijksmuseum’. Omdat we er niet zomaar van uit mogen gaan dat de lezer daarbij automatisch Amsterdam voor zich ziet, voegde de eindredactie de locatie toe: ‘het Amsterdamse Rijksmuseum’. Maar wie zoekt, vindt meestal wel wat, dus ook dit leverde een bozige reactie op. Wederom Lotstra: ‘Deze bizarre juxtapositie impliceert een criminele daad: het zich toe-eigenen van gemeenschappelijk bezit!’ Misschien was ‘het Rijksmuseum in Amsterdam’ hier beter geweest.

Maar hoe zit het nu met die term ‘in de regio’? Volgens Van Dale kan dat ook ‘in de omliggende streek, in de provincie’ betekenen. En van het woord ‘provincie’ luidt de laatste betekenis: ‘het platteland in tegenstelling tot de hoofdstad’. Op basis hiervan zou je wel degelijk kunnen stellen dat ‘de regio’ gelijkstaat aan ‘(het platteland) buiten de hoofdstad’. Maar of je dit als landelijke krant moet willen, is een tweede.

Er is hoop. Over een paar jaar verhuist de redactie enigszins nao ’t zuuje: tot net buiten de Amsterdamse ring, volgens sommigen de grens van onze belevingswereld. Wie weet heeft die nieuwe locatie een heilzame werking op de visie van de krant.

Vindt u ook iets van ons taalgebruik? taal@volkskrant.nl

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.

Meer over