TaalgebruikAnglicisme

Taalgebruik! – Anglicisme van de week: vroeger of later, sedert of sinds

U stoort zich aan luie leenvertalingen uit het Engels. Hoe erg is zo’n anglicisme? Zoals: sinds.

Sinds het zulk lekker weer is, zullen we deze week niet te stellig oordelen over anglicismen. Neen! Het moet zijn: ‘aangezien’ het zulk lekker weer is. Het betreft hier geen tijdsbepaling, maar een reden. Het Engelse since kan ‘sinds’ betekenen, maar ook ‘aangezien’. Onze ‘sinds’ bestaat alleen maar in de betekenis van ‘sedert’, ‘vanaf het tijdstip dat’. ‘Sinds’ en ‘sedert’ stammen af van het gotische woord seipus, dat ‘laat’ betekent. ‘Sinds’ betekent natuurlijk ook in zekere zin ‘later dan’, het beschrijft altijd een moment ná en niet vóór.

We gebruiken ‘sinds’ dus als het om tijd gaat en ‘aangezien’ als het om een reden gaat. Bij twijfel: vraag je af of je het woord door ‘sedert’ kunt vervangen. Zo nee, dan moet het ‘aangezien’ zijn. Dat heeft het Nederlands maar weer mooi bedacht.

Een andere tijdskwestie: de uitdrukking ‘vroeg of laat’. Daar wordt onder invloed van het Engels (sooner or later) regelmatig ‘vroeger of later’ van gemaakt. En voordat u luie, scrollende millennials wilt aanwijzen als de aanstichter: deze kwestie bewijst dat anglicismen al langer bestaan dan Instagram en het wereldwijde web, want Robert Long noemde in 1974 zijn debuutplaat al Vroeger of later. Dat betekent dat er minstens 47 jaar aan anglicismen te vinden is – deze rubriek kan de mouwen opstropen. Niet alleen de millennials de schuld geven, dus.

Is het erg? Ja!

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.

Meer over