T-rex kreeg jicht van rood vlees

Tyrannosaurus rex, de koning onder de tyrannosauriërs, was vatbaar voor jicht, net als bijvoorbeeld Hendrik de Achtste, de tirannieke koning van Engeland....

Jicht is een pijnlijke aandoening die wordt veroorzaakt door de neerslag van uraatkristallen in de gewrichten. Die neerslag is een gevolg van een overmaat van urinezuur, een normaal afbraakproduct van de stofwisselingsprocessen in het lichaam. De kristallen veroorzaken bolvormige uithollingen in de botten, die vaak gepaard gaan met nieuwe botvorming aan de rand van de slijtageplekken.

Precies zulke afwijkingen vonden de onderzoekers in de botten van Sue, een tyrannosaurus waarvan de botten zijn teruggevonden in de Hell Creek-formatie in South-Dakota. Onderzoek van 83 kootjes van vingers en tenen van tyrannosauriërs uit het Royal Tyrell-museum in Alberta leverde nóg zo'n geval op, melden de onderzoekers deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature (22 mei).

Dat de beroemdste onder de dinosauriërs jicht kan ontwikkelen, schrijven de onderzoekers toe aan het feit dat hij een vleeseter was. Hagedissen, krokodillen, schildpadden en vogels kunnen ook jicht krijgen, maar bij deze dieren hangt dat samen met uitdroging (reptielen) of met nierfalen (vogels). Bij de mens, en kennelijk dus ook bij de dinosauriërs, is een voeding met een hoog gehalte aan purines, zoals in rood vlees, een belangrijke factor.

Meer over