RecensieSyzygy

Syzygy stelt grote vragen maar geeft geen antwoorden ★★☆☆☆

Performers Silke Hundertmark, Gwen Langenberg, Çiğdem Polat en Merel Severs zorgen dat je toch blijft kijken.

Beeld Bart Grietens

Je kunt lang zoet zijn met het achterhalen wat Syzygy precies is. Het kan met astronomie te maken hebben (drie hemellichamen op rij binnen een zwaartekrachtsysteem), wiskunde (speciale relatie binnen een verzameling lineaire formules), biologie (chromosomenparen tijdens celdeling), filosofie (vereniging van tegenstellingen) of literatuur (minstens zes boektitels, games en films niet meegeteld). Toch helpt niets om erachter te komen waarover de nieuwe voorstelling van de Jakop Ahlbom Company gaat. Volgens de folder draait Syzygy om het lichaam. Is het maakbaar? Hoe zie je dat van jezelf, van een ander? En welke invloed hebben cultuur en media op de perceptie ervan?

Grote vragen waarop je geen grip krijgt tijdens de 70 minuten durende performance. Aan de vier vrouwelijke vertolkers ligt het niet. Die zijn geweldig op dreef, manoeuvreren hun lichaam in een carrousel van uitdossingen. Van sexy tot sportief , van kek tot kuis. Ze poseren naakt, wringen zich in ongelooflijke bochten, goochelen soms met derde arm, telefoonhoorn of kuiken onder hun rok. Silke Hundertmark, Gwen Langenberg, Çiğdem Polat en Merel Severs zorgen dat je toch blijft kijken naar het in vier sferen opgedeelde Syzygy.

Bij aanvang paraderen ze beurtelings voor een microfoon en nemen met gekke fratsen elkaars uitdossingen over. Telkens verdwijnen ze door een van de vier deuren in de achterwand. Daarachter gaat een spiegelpaleis schuil. En ja, identiteit en zelfbeeld vormen een spiegelpaleis.

Maar veel transformaties, ook in de zwart-witscènes, duren te lang en ademen het ritme van lang gerepeteerde scènes. In het besluipen van een oranjekleurige bank herkennen we iets van het magisch surrealisme waar regisseur Jakop Ahlbom zo'n kei in is. Maar de betovering blijft dit keer helaas uit.

Syzygy

Dans

★★☆☆☆

Door Jakop Ahlbom Company. 

3/9, Theater Bellevue, Amsterdam.

Beeld Bart Grietens
Meer over