Syrische kunstenaar maakt busbarricade in Dresden als eerbetoon aan Aleppo

De kunstenaar Manaf Halbouni, afkomstig uit Syrië, heeft op een plein in de Oost-Duitse stad Dresden drie bussen op hun achterkant gezet om aandacht te trekken voor het lijden van burgers in Aleppo. De installatie genaamd 'Monument' refereert aan de barricade van bussen die in de straten van de Syrische stad stond om inwoners tegen scherpschutters te beschermen.

Famke van Montfoort
Het kunstwerk van de Syrische kunstenaar in Dresden. Beeld ap
Het kunstwerk van de Syrische kunstenaar in Dresden.Beeld ap

Het kunst werk is maandag geïnstalleerd en vastgemaakt aan een zwaar platform om te voorkomen dat de bussen omvallen. Het staat voor de Frauenkirche kerk, wat een symbool is voor Dresdens heropleving na de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De 32-jarige Halbouni zegt dat hij mensen wil laten zien dat wederopbouw mogelijk is. Hij vertelde het persbureau Associated Press overweldigd te zijn door de inspanningen die mensen in Aleppo moeten verrichten om in leven te blijven, na jaren heftige gevechten tussen regeringstroepen en rebellen.

De stad Dresden en lokale bedrijven steunen het project, maar uit extreemrechtse groepen komt kritiek. Zij zijn boos dat de installatie tot en met volgende week maandag blijft staan. Dit is de dag waarop Dresden 25,000 mensen herdenkt die overleden na luchtbombardementen van de geallieerden in de nacht van 13 op 14 februari 1945. Extreemrechtse groepen hebben herhaaldelijk geprobeerd dit jaarlijkse evenement te gebruiken om een alternatieve versie van de geschiedenis te promoten. Hierin worden de Duitsers als slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog neergezet.

De politie onderzoekt online bedreigingen aan het adres van de burgemeester, Dirk Hilbert. Deze bedreigingen werden gepost door aanhangers van het nationalistische 'Alternatief voor Duitsland', die heeft de afgelopen twee jaar in Dresden wekelijks anti-immigranten protesten gehouden.

De Syrische kunstenaar Manaf Halbouni neemt een kijkje bij de installatie van zijn busbarricade. Beeld ap
De Syrische kunstenaar Manaf Halbouni neemt een kijkje bij de installatie van zijn busbarricade.Beeld ap
Meer over