Sympathiek portret van Italo Svevo

null Beeld Uitgeverij Prominent
Beeld Uitgeverij Prominent

De Italiaanse zakenman en schrijver Italo Svevo was verstrooid, flaneerde het liefst door zijn dagdromen en kon zich dat permitteren, met echtgenote Livia die zelfs de knoopjes van zijn overhemden vastmaakte.

De veel jongere Ierse leraar en schrijver James Joyce kon stevig drinken, leek het liefst te dolen door de vele talen die hij beheerste, en was al evenzeer verknocht aan zijn Nora.

Deze twee karakters leren elkaar kennen in 1907 in Triëst, Joyce gaf Svevo Engelse les, er ontstond een vriendschap, ze stimuleerden elkaar in de jaren van onzekerheid, Svevo zal mede model staan voor Leopold Bloom uit Ulysses (1922) en Joyce zal Svevo helpen om diens grote roman De bekentenissen van Zeno (1927, volgens de auteur ‘een autobiografie, maar niet van mezelf’) wereldberoemd te maken.

In zijn sympathieke portret De wereld van Italo Svevo ruimt voormalig boekhandelaar Rob Luckerhof (1950) terecht veel ruimte in voor de omgang tussen de auteurs die een eeuw geleden hun meesterwerken publiceerden. Ze hebben ieder een eigen museum in Triëst; maar wel in hetzelfde gebouw. (Arjan Peters)

Rob Luckerhof: De wereld van Italo Svevo. Prominent; € 18,95

Meer over