Sympathiek familierelaas middels schilderkunst en jazzy muziek

Het is geen hypermodern theater wat Van der Vlugt &Co brengt, maar wel kwetsbaar en sympathiek. Aan de hand van schilderijen verrijst een wereld van dromen, geheime liefdes, frivole uitstapjes, toekomstplannen.

null Beeld Maarten Koch
Beeld Maarten Koch

Een beetje in het vergeethoekje geraakt is hij wel, de schilder en tekenaar Piet van der Hem (1885-1961). In de familie van acteur Bram van der Vlugt (82) staat hij nu voor even in het middelpunt van de belangstelling. Want Piet schilderde ooit menig lid van diezelfde familie: Brams moeder en grootmoeder, onder anderen. In die hoedanigheid zou hij misschien enig licht op het verleden kunnen werpen.

Zo begint de voorstelling Met Andere Oogen van Van der Vlugt &Co, het gezelschap van Bram, zijn zoon Floris en dochter Hester van der Vlugt en goede vriend Lucas Dols - de laatste drie zijn musici. Hun jazzy muziek (gecomponeerd door Floris) omlijst het verhaal, geeft het lucht of schwung waar nodig, maar staat ook soms op zichzelf.

Met Andere Oogen

Theater
Door: Van der Vlugt & Co/ Hummelinck Stuurman Theaterbureau
Regie: Ger Thijs
9/4, Schouwburg Amstelveen

Het verhaal, dat is in dit geval hun familiegeschiedenis, althans een deel daarvan. Want Brams moeder Ellen en grootmoeder Debora werden tijdens de Tweede Wereldoorlog in de nazi-kampen vermoord. Bram heeft zich daar lange tijd niet intensief mee beziggehouden, maar nu wil hij samen met de jongere generatie proberen alsnog een beeld te krijgen van hoe hun leven is geweest.

En dat doet hij aan de hand van de schilderijen van Piet van der Hem. Het is niet direct hypermodern theater wat deze 'concertvertellers' hun publiek brengen. Maar het is wel kwetsbaar en sympathiek en na een wat stroeve start weten ze je zeker mee te slepen in hun relaas. Aan de hand van de schilderijen verrijst een wereld van dromen, geheime liefdes, frivole uitstapjes, toekomstplannen. Een verhaal dat abrupt afbreekt, maar dat niet voorbij is.

Meer over