Column

Sylvia Witteman roast de Allerhande, om te beginnen met de stupide slogan: 'Maak de kerst bijzonder'

Een kerstdiner. Beeld thinkstock
Een kerstdiner.Beeld thinkstock

Vijfenzestig pagina's advertenties telt de kerst-Allerhande, en dan reken ik de talrijke advertorials nog niet eens mee. Nou ja, zegt u nu, de Allerhande is gratis, net als het weer, dus daar mag je niet over zeiken. Zeker, maar ik doe het lekker toch: je slaat de feestelijke glossy open, en het eerste dat je ziet is een spread van Coca-Cola met de stupide, ja, zelfs cynische slogan 'Maak de kerst bijzonder'. Als je kerstfeest bijzonder wordt door de meest alledaagse priklimonade ter wereld kun je gerust spreken van een voltooid leven.

Wie het nóg bijzonderder wil, grijpt naar de Allerhande 'gourmetbox', voor een 'onbezorgd' avondje gourmetten. Daar moest ik wel even over nadenken. Zouden er ook mensen zijn die liever bezórgd gourmetten? Met diepe, tobberige rimpels in het voorhoofd de minislavinken door de cocktailsaus sleuren, zuchtend wachten tot het poestaschijfje eindelijk gaar is? Nee, dan heb ik inderdaad liever het daaronder afgebeelde 'Spaanse trio', al is dat een stuk minder geil dan de naam suggereert: het blijkt een feloranje chorizo, 'ontmanningsworst' zoals Gerard Reve die noemde, in drievoud.

Op bladzijde 33 moeten we kerstboompjes priegelen van 'pindapepsels' en chocoladeglazuur, twee pagina's verder vraagt ene Robin zich vertwijfeld af 'hoe kaneel gemaakt wordt' en 'waar het AH BASIC toiletpapier is gebleven'; hij gaat, ik verzin dit niet, 'tot het uiterste op zoek naar de antwoorden'.

Het kinderkerstfeest op school stelt ouders elk jaar weer voor grootse uitdagingen, getuige het hemeltergend gefrunnik aan kerstboomvormige bladerdeegpasteitjes en 'tomatentulpjes', maar gelukkig klaart alles weer een beetje op met de 'do it yourself cocktailbar': wel jammer dat de 'bloedsinaasappelmocktail' geen alcohol bevat, al was het maar om te compenseren dat je daarvoor met 'het sap van een gegrillde mandarijn' aan de slag moet: 'Heee, leuk dat jullie er zijn! Kijk, daar liggen mandarijnen, die moet je alleen even grillen en uitpersen. De barbecue staat in de tuin, de citruspers op het aanrecht! Proost!'

Gelukkig is de laissez-faire een paar pagina's verder weer helemaal terug met tips voor een relaxed diner: 'Soufflé niet wat ie moet zijn? Sperziebonen te gaar? Gewoon serveren, een schoonheidsfoutje moet kunnen.' Ja, zo kan ik het ook.

Ook in de ronkende fotoreportage 'left over-dag' wordt niet moeilijk gedaan: boterhammen beleggen met kaas en overgeschoten gehakt, bakken in de koekenpan en die glashard 'meatloaf sandwiches' noemen. 'Lekker met ketchup', jawel! En wist u dat je wentelteefjes kunt bakken van oud krentenbrood? Een vondst! En wist u ook dat je een bloody mary 'kidsproof' kunt maken door de wodka weg te laten? Eindelijk is het nu eens uit met die stomdronken koters aan het kerstdiner!

Op pagina 106 is sprake van een 'geitenkaastruffel' met een 'wauw-factor' die 'eruitziet alsof je er uren werk aan hebt gehad'. Geen wonder: dat héb je ook. Probeer het maar eens, een rijpe avocado (sowieso niet te koop bij AH) halveren, ontpitten, schillen, vullen, paneren met verkruimelde nootjes en rechtopzetten (rechtop!) op een bedje van, o horror, granaatappelpitjes, zonder dat het kreng uit elkaar valt.

Maar ach, wat kun je anders verwachten van een culinair redacteur die roept 'ei pocheren is echt niet moeilijk!' Oké, leg eens uit dan? 'Je moet het gewoon een keer dóen.' Prima! En daarna rechtopzetten, op een bedje van granaatappelpitjes, zeker? Geen probleem!

Ik ben pas halverwege de kerst-Allerhande, maar ik kan niet wachten tot het januari is.

s.witteman@volkskrant.nl

Meer over