RecensieEr was eens een pretpark! (theater)

Suburbia helpt publiek bij het verwerken van een verloren droomproject ★★★★☆

Met geestig spel van Dorien van Gent en Simon Heijmans.

Scène uit Er was eens een pretpark!. Beeld Bart Grietens
Scène uit Er was eens een pretpark!.Beeld Bart Grietens

Serieus en ook wel een beetje nerveus kijken Annelies en Gert Jan de zaal in. Ze staan voor een publiek van gedupeerden, mensen die een droomproject in rook zagen opgaan: de verwezenlijking van een pretpark aan de snelweg bij Almere. Die gaat definitief niet door. Dat is het moment waarop medewerkers van Orde der Cultuur Flevoland (OCF) in actie komen. Annelies en Gert Jan, dus. Om te helpen bij het verwerken, door duidelijk te analyseren hoe het tot dit echec plaats heeft kunnen vinden.

Theatermaker Karlijn Kistemaker (1986) dook voor haar debuutregie bij de Almeerse theatergroep Suburbia in een ‘waargebeurde Almeerse legende’: het plan voor een fantasypark in middeleeuwse sferen in een onvoltooid kasteel langs de A6. Dit gegeven giet Kistemaker in een avondje ‘verwerken’ en zo is het publiek te gast bij de OCF, waar Annelies en Gert Jan ons door de verschillende fasen van het verhaal loodsen. Een slimme vorm, want ook zij die niets weten van de fantasyschrijver uit Almere en zijn pretparkplan zijn nu snel bijgepraat.

Maar documentair theater is dit geenszins. Annelies en Gert Jan, heel geestig neergezet door acteurs Dorien van Gent en Simon Heijmans, geflankeerd door musicus Keez Groenteman, zijn namelijk gaandeweg steeds minder serieus en nerveus.

In plaats van een droog relaas op te dienen, laten ze steeds meer fantasie toe in hun voordracht. Annelies, de warmbloedigste van het stel, blijkt allerlei gevoelens te koesteren voor muzikant Radboud, een LARP(Live Action Role Play)-liefhebber, bijvoorbeeld, iets wat Gert Jan maar moeilijk kan verkroppen. Geleidelijk aan komen er verhaallijnen en personages bij en schakelen de acteurs razendsnel tussen rollen, waan en werkelijkheid, en lijkt het hele idee van dat pretpark in dat malle kasteel helemaal niet zo vergezocht. Want wat is het leven nu eigenlijk zonder droom en fantasie?

Er was eens een pretpark!. Door Theatergroep Suburbia. Tekst en regie Karlijn Kistemaker. Tot en met 28/4 in De Beurs, Almere.

Meer over