album

Stuk voor stuk betoverende miniaturen in deze Grieg-opnamen ★★★★★

Een schot in de roos van Decca om sopraan Lise Davidsen en sterpianist Leif Ove Andsnes samen te brengen in liederen van hun landgenoot Edvard Grieg.

Jenny Camilleri
null Beeld

Hoe klinkt een witte zwaan die zwijgzaam voorbijglijdt? Onbeschrijflijk mooi, uit de keel van sopraan Lise Davidsen en de vingers van sterpianist Leif Ove Andsnes. Davidsen is pas 34, maar nu al een grote naam in de operawereld. Met haar bijzondere stem maakt ze furore in, onder andere, zware rollen van Richard Wagner. Wat een schot in de roos van Decca om deze twee Noorse artiesten samen te brengen in liederen van hun landgenoot Edvard Grieg.

Het zijn stuk voor stuk betoverende miniaturen. Uiteraard ontbreken Griegs meest geliefde nummers niet. In En svane rimpelt Andsnes het donkere water rond de stille zwaan met zacht geslagen akkoorden. Davidsens jeugdige liefdesverklaring in Jeg elsker dig! is onweerstaanbaar. Maar er is zo veel meer. Het duo toont een totale technische beheersing en voor elk lied vindt het feilloos de juiste toon.

Als ze onheil voorspellen voor een jonge blondine, wordt de afschuw in Davidsens stijgende stem benadrukt door de onstuimige, ferme begeleiding. Een allegorie over een slak vertellen ze zorgeloos trippelend. ‘Als je te veel doet in een lied van Grieg, kun je het verpesten’, zegt Davidsen in het cd-boekje. Zowel zij als Andsnes doen precies genoeg om de broze schoonheid van dit repertoire naar voren te brengen.

Davidsen kneedt en kleurt haar volvette stem naar de woorden, waarbij haar fluweelachtig timbre intact blijft, terwijl Andsnes Griegs gevoelswereld met fijnbesnaarde souplesse verkent. Het pronkjuweel van hun samenwerking is Haugtussa (Het bergmeisje), Griegs enige verhalende liederencyclus.

Andsnes brengt daarin beeldend het quasi-magische berglandschap tot leven – geruis in de bosbesstruiken, kabbelende beken, dieren die bewegen op volksmuziekritmes. In de rol van het meisje verheugt Davidsen zich in de weelde van de natuur en laat zich beheksen door de liefde. Haar liefdesverdriet drukt ze uit in een simpele melodie die steeds door haar tranen stokt. Eenvoudige doch indringende schoonheid – je komt het in deze opname overal tegen.

Lise Davidsen & Leif Ove Andsnes

Edvard Grieg

Klassiek

★★★★★

Decca

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over