Stripdistributeur Het Raadsel failliet

De grootste distributeur van strips in Nederland en Vlaanderen, Het Raadsel, is failliet. Het bedrijf laat aanstaande maandag en dinsdag voor 350 duizend euro aan binnen- en buitenlandse albums, zeefdrukken en originele tekeningen veilen....

Van onze medewerker Joost Pollmann

Het Raadsel, dat vorig jaar zijn twintigjarig bestaan vierde, was gespecialiseerd in bijzondere import uit Europa en de Verenigde Staten. Het bedrijf concentreerde zich op de alternatieve strip, zoals Aldipress en Betapress zich richtten op de distributie van mainstream. Ieder had zijn stukje van de markt, totdat de recessie er een eind aan maakte.

Het Raadsel verspreidde vanuit een groot pand aan de Nieuwe Hemweg in het Amsterdamse havengebied met negen personeelsleden meer dan tienduizend titels naar stripspeciaalzaken en de betere boekhandels in Nederland en Vlaanderen.

De neergang begon met problemen in Vlaanderen, waar de verdeler van Het Raadsel problemen veroorzaakte die nog niet ten einde zijn: binnenkort begint de derde rechtszaak. De distributie is overgenomen door collega's in Leuven. Uit België kwam meer slecht nieuws: de uitgeverijen Casterman en Glénat besloten voortaan zelf hun boeken te gaan distribueren, om kosten te sparen.

Hun concurrenten Lombard, Dargaud en Dupuis hadden immers aangekondigd ook zelf te gaan verspreiden. Daarmee viel de bodem uit de emmer, want juist deze gevestigde uitgevers stonden voor hoge oplagen en een min of meer gegarandeerde omzet.

Het Raadsel verloor de lucratieve handel net op het moment dat de economische teruggang in Nederland leidde tot lagere verkopen in de stripwinkels, die steeds minder boeken begonnen te bestellen. Mede door de stijgende transportkosten viel er voor de distributeur geen droog brood meer te verdienen.

Wie nu een buitenlandse strip wil bestellen, heeft een probleem. Een voormalig werknemer van Het Raadsel vertegenwoordigt weliswaar nog een aantal uitgeverijen en drijft handel vanuit zijn eigen auto: met een minimale overhead is uit de kleine marges nog een winstje te halen. Maar directeur Hansje Joustra van Het Raadsel vreest dat er winkels zullen verdwijnen, omdat men domweg niet aan handel kan komen.

Met de opbrengsten zullen, naar verhoopt, de schulden aan met name Casterman en De Harmonie worden afgelost. Met Joustra's uitgeverij Oog & Blik, dat de rechten heeft van onder anderen Robert Crumb, gaat het wel goed.

Meer over