Album

Strijkwartetten Penderecki: avant-garde zoals je die nu niet meer hoort ★★★★☆

null Beeld

Amper drie maanden na de dood van Krzysztof Penderecki in maart 2020 ging het Tippett Quartet, mede gedreven door de coronabeperkingen, de studio in om zijn complete strijkkwartetten op te nemen. De Pool werd in de jaren zestig bekend door grootschalige werken met overweldigende klankvelden. Later bekeerde hij zich tot een gematigder idioom. Omdat deze cd zijn hele oeuvre omspant is die ontwikkeling goed te volgen.

De eerste twee kwartetten zijn vrij kort en hebben een avantgarde-karakter dat je vandaag de dag niet meer hoort, met veel getrommel, geschraap en muggenmuziek. Wat snappen de spelers deze surrealistische muziek goed.

Het hier tevens opgenomen Trio stamt uit 1990 en klinkt nogal naar Bartók en Beethoven. Maar de economie waarmee Penderecki zijn karige motieven hanteert is buitengewoon knap. In het lange derde strijkkwartet uit 2008 en het vierde uit 2016 – meer een voetnoot – komen daar ook nog volksmuziekachtige klanken bij. Maar het blijft werk dat respect afdwingt.

Tippett Quartet

Penderecki: Complete Music for String Quartet

Klassiek

★★★★☆

Naxos

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over