Stokoude kranten gevonden in balken café

HARLINGEN (ANP) - In houten balken in café De Lichtboei in Harlingen zijn kranten gevonden uit de achttiende eeuw. De kranten kwamen aan het licht toen een van de medewerkers van de kroeg de balken aan het schuren was.

,,Ik denk dat ze de kranten erin hebben gestopt om de naden in de balken te vullen, aldus de vinder van de nog leesbare kranten maandag.

Het gaat onder meer om een Leeuwarder Courant en een Oprechte Haerlemse Courant, tegenwoordig het Haarlems Dagblad. De dagbladen stammen uit 1777, 1779 en 1780. De Leeuwarder Courant is de oudste krant van Nederland die nog onder dezelfde naam verschijnt. Het Haarlems Dagblad is de oudste krant ter wereld.

Niet uitgeput

De eerste kranten werden vorige week al ontdekt, maar het aantal kranten lijkt nog lang niet uitgeput. ,,We hebben al een tas vol en er zal wel meer uitkomen'', aldus mede-eigenaar Paul Schoute van De Lichtboei. Hij wil de gaafste exemplaren laten restaureren. ,,Maar ik weet niet of dat wel kan.''

De editie van de Leeuwarder Courant is een speciale uitgave in verband met het bezoek van stadhouder Willem V en zijn vrouw en kinderen aan Leeuwarden. Ook is een exemplaar van de Leydse Courant gevonden. Hoe de twee Hollandse kranten in de Friese balken zijn beland is niet duidelijk. Schoute wil dat zeker uitzoeken.

,,Je interesse in de geschiedenis neemt toe. Niet om de enorme historische waarde want dat heeft het niet, maar wel om de mooie anekdote die het voor gasten oplevert.'' De café-uitbater kocht De Lichtboei pas enkele maanden geleden en is bezig de woning boven de kroeg om te bouwen tot eethuis.

Meer over