in de modelammycoats

Stoere gozert of pooier: schapenvachtjassen voor mannen zijn terug

Ook voor mannen is de lammycoat beslist terug, aldus Cécile Narinx, die elke week schrijft over een modeverschijnsel. En hoe.

Berluti. Beeld Imaxtree
Berluti.Beeld Imaxtree

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Lammycoats! Gemaakt van geschoren schapenvachten of van (kunst)leer met een nepvachtje van binnen. Schapenvachten dragen deden de Neanderthalers natuurlijk al, al zaten er toen geen mouwen aan. Stoere jassen zijn het, die sommigen pilotenjassen noemen, en weer anderen doen denken aan Afghaanse hippiejassen – maar die laatste zijn gemaakt van ongeschoren yakvachten. Vorige week zagen we in deze rubriek dat lammy’s veelvuldig opdoken bij de vrouwenmodeshows. Ook leuk, want van origine zijn het supermasculiene jassen: denk aan de RAF-bomberjacks, of Alain Delon circa 1968, op weg om z’n liefje op te halen met de motor. Michael Kors en Celine toonden seventiesvarianten, Berluti de klassieke versie, Hermès de keurige en J.W. Anderson de kleurige.

Coach. Beeld Coach
Coach.Beeld Coach
J.W. Anderson. Beeld Imaxtree
J.W. Anderson.Beeld Imaxtree

Hoe gaan wij het dragen?

Wie naar de catwalkfoto's kijkt, ziet dat de lammy deze winter op alle mogelijke manieren en ondergronden gedragen wordt. Bij Berluti zelfs over een knalroze pak, met de panden van het jasje onder de lammy uit – iets wat lange tijd als een modehorreur werd beschouwd. Op een jeans, zoals bij Michael Kors, kan de vachtjas nooit kwaad. Met een donkere, neutrale ondergrond zoals bij Hermès en Coach kun je je er ook geen buil aan vallen en komt de jas picobello tot zijn recht. Rijzende modester Jonathan Anderson liet ’m zien gedragen op een bermuda met hoge kniekousen: fris, maar dapper.

Celine. Beeld Imaxtree / Isidore Montag
Celine.Beeld Imaxtree / Isidore Montag
Hermès. Beeld Imaxtree
Hermès.Beeld Imaxtree

Valkuilen vermijden doe je zo

Het probleempuntje van de lammy is een beetje vergelijkbaar met dat van de trenchcoat: met de goeie zie je eruit als een gentleman, met een slechte word je een Vieze Man. Een goeie lammy maakt je een stoere gozert, een al te uitbundige maakt je een pooier/nachtclubeigenaar (type Joe Namath), en een scharrig exemplaar een onbetrouwbaar sujet (Steve Buscemi in Fargo). Wie een letterlijk te grote jas aantrekt lijkt een megalomane artiest (denk Kanye West en Drake). Mijd hoodies en Timberlands als je niet voor rapper versleten wil worden, en blijf ver van de Namath-route die eindigde in een ware bontjassenorgie.

Blijf ver van de Namath-route die eindigde in een ware bontjassenorgie.  Beeld NY Daily News via Getty Images
Blijf ver van de Namath-route die eindigde in een ware bontjassenorgie.Beeld NY Daily News via Getty Images
null Beeld Focus on Sport via Getty Images
Beeld Focus on Sport via Getty Images

Een bekend mens

Sonny Bono had in 1969 een bijzonder vooruitziende blik voor wat er 50 jaar later happening zou zijn. Zijn vrouw Cher speelde onlangs nog kipfit de pannen van het dak in de Ziggodome, de pornosnor is he-le-maal hot onder hippe types en ook de klassieke lammycoat is enorm aan de hand. Wie graag lang met z’n kostbare jas wil doen (duurzaam!) investeert in een grote (maar niet te groot, behalve in geval van rappersambities) en een tikje vierkante vachtjas. Kan je kleinzoon in 2069 helemaal de blits mee maken als-ie z’n liefje ophaalt op de elektrische brommer.

Cher en Sonny, 1969. Beeld Getty Images
Cher en Sonny, 1969.Beeld Getty Images
Meer over