PodcastrecensieStill Processing

Still Processing gaat de hete culturele hangijzers frontaal te lijf ★★★★☆

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: Still Processing is als een gesprek tussen (slimme) vrienden.

still processing  Beeld
still processingBeeld

Cultuurjournalist Wesley Morris van The New York Times was op 8 maart te gast bij The Daily, de dagelijkse podcastrubriek van zijn eigen krant. Hij sprak met gastheer Michael Barbaro over Michael Jackson. Titel van de podcast: Reckoning with Michael Jackson (‘Afrekenen met MJ’).

Van The Daily zijn we buiten­gewoon gezaghebbende stemmen gewend die hun licht laten schijnen over de meest complexe onderwerpen, terwijl ze hun emoties in de garderobe hebben achtergelaten. Zo niet Morris, die in twintig minuten ongeveer het hele emotionele ­spectrum bewandelde. Hij zag de ­afgelopen week zijn jeugdheld van zijn voetstuk tuimelen. Moeten we er nu een hek omheen zetten, wilde Barbaro weten. Onmogelijk, volgens Morris. De muziek was er, de invloed van Jacksons werk zat inmiddels diep in de genen van de populaire Amerikaanse muziek.

Morris heeft sinds eind vorig jaar zijn eigen wekelijkse podcast via The New York Times, waarin hij met Jenna Wortham de culturele kwestie van de week doorneemt. Morris en Wortham zijn twee zwarte journalisten, en Wortham duidt zichzelf aan als ‘queer’. Het geeft ze in ieder ­geval een vrijheid en betrokkenheid om de hete hangijzers in de cultuur frontaal te lijf te gaan.

Still processing, zoals de podcast heet, geeft de indruk dat je een opgewonden en goed geïnformeerd gesprek tussen twee vrienden afluistert, waarbij ze met voorbeelden, dwarsverbanden en anekdotes uit de populaire cultuur het centrale thema duiden.

Op 7 maart, de dag voor The Daily, bespraken de twee Jackson in een aflevering met de titel M.J. en de ­ondertitel: We wrestle with our love for and discomfort with Michael ­Jackson. De liefde en het ongemak was in alles hoorbaar. De weken daarvoor was Jussie Smollett ­besproken, de acteur uit Empire die had gelogen over twee Trump-­aanhangers die hem zouden hebben aangevallen omdat hij zwart en gay is.

Zo waaierde het gesprek uit naar het thema ‘liegen’ in de Amerikaanse cultuur; van Donald Trump naar Walter White (Breaking Bad). De presentatoren zijn bepaald geen ideologische kruisvaarders; er mag (hard) gelachen worden. Dat doen Morris en Wortham zelf ook de hele tijd.

Vooral als ze in de aflevering met de titel Joy de woning van Morris onder handen nemen, oftewel: We KonMari Wesley’s apartment.

Still Processing
Via onder meer The New York Times

Meer over