Stijloefening

Kathryn Bigelow was afgelopen maart de eerste vrouw die een Oscar won als beste regisseur. Ze was met haar klein, gevoelig liggend Irakdrama The Hurtlocker de underdog tegen het 3D-spektakel Avatar....

Blue Steel (Kathryn Bigelow, 1990)

RTL 8, 22.50 uur.

The Princess and the Showgirl
(Laurence Olivier, 1957) Nu de Belgen zich onledig houden met de Giro d’Italia, zijn we voor de zondagmiddagklassieker aangewezen op de BBC. Dat is in dit geval geen straf. De 50-jarige Olivier regisseerde zichzelf en Marilyn Monroe in een romantische komedie die zich afspeelt in het Londen van 1911, waar een Balkanprins de kroning van George V komt bijwonen en zijn oog laat vallen op revuemeisje Monroe. Met deze film debuteerde Monroe als onafhankelijke producent met haar eigen maatschappij.

BBC 2, 13.30 uur.

Kruistocht in Spijkerbroek
(Ben Sombogaart, 2006) Producent Kees Kasander en regisseur Sombogaart sprokkelden over de hele wereld 11 miljoen euro bij elkaar om de onverfilmbaar geachte Nederlandse jeugdklassieker te verfilmen. Het resultaat is een verzorgd historisch spektakel waarin de makers vrijelijk met de bron omgingen maar trouw bleven aan de kern. Ze wonnen er het Gouden Kalf voor Beste Speelfilm mee.

Nederland 3, 15.30 uur.

CINEMA.NL/TV

Meer over