Stersopraan Yende en tenor Flórez laten uitzinnig zangplezier horen

Stersopraan Yende en tenor Flórez trakteren stemfetisjisten op een feest dat pas na een gulle hoeveelheid toegiften is afgelopen. Flórez omringt Yende met Zuid-Amerikaanse charme en zingt met hartveroverende hoogte.

Yende Beeld
YendeBeeld

Net als je denkt dat het niet sneller, hoger, zachter kan, doet Pretty Yende er nog een schepje bovenop. De Zuid-Afrikaanse stersopraan zingt dat ze nauwelijks kan bevatten hoe groot haar gevoel is voor Elvino. Dat vertaalt zich in een stem die omhoog danst, lenig de topnoten bereikt en die ook nog voorziet van een warm gouden gloed. We zitten dan midden in La sonnambula, de opera van Bellini, en hebben al fragmenten uit Lucia di Lammermoor en Linda di Chamounix, beide van Donizetti, achter de rug.

Een operarecital, dat is luisteren naar fragmenten die zonder context of enscenering achter elkaar zijn geplakt ¿ een constructie waarvoor alleen stemfetisjisten warm lopen. Die werden door Pretty Yende (30) en de Peruaanse tenor Juan Diego Flórez (42) in de watten gelegd. Yende en Flórez kennen elkaar van Le comte Ory, de opera van Rossini waarin ze twee jaar geleden samen zongen. In het Concertgebouw maken ze beiden hun debuut.

Held

Flórez is de meest ervarene van de twee. Hij omringt Yende met Zuid-Amerikaanse charme en zingt als een held, met een hartveroverende hoogte die rijk is aan boventonen. In Una furtiva lagrima uit Donizetti's L'elisir d'amore hoor je dat zijn stem iets ouder is, dat hij iets kracht moet zetten ¿ maar de luchtige aria uit Offenbachs La belle Hélène geeft hij vleugels.

Gesteund door de dirigent Christopher Franklin, die Het Gelders Orkest fijne nuances influistert, bouwen ze een feest dat pas na een gulle hoeveelheid toegiften is afgelopen. Daarin herhaalt Flórez de aria waarmee hij eerder zijn publiek in La Scala, de Met en de Parijse Opéra verblufte: Ah! mes amis uit La fille du régiment van Donizetti - met viriele kracht, hoge c's, en vooral een uitzinnig zangplezier.

Pretty Yende, Juan Diego ­Flórez
Het Gelders Orkest
o.l.v. Christopher Franklin.
19/5, Concertgebouw,
Amsterdam.

Meer over